"postopno in pazljivo"

Tovarne znova odpirajo vrata, po več tednih na delo več sto tisoč Špancev

S.R./STA
13. 4. 2020, 13.16
Posodobljeno: 13. 4. 2020, 13.23
Deli članek:

Več sto tisoč ljudi v Španiji se je lahko danes po več tednih vrnilo na delo, saj se naraščanje števila okužb z novim koronavirusom upočasnjuje. Samo v Madridu je po ocenah medijev na delo znova odšlo okoli 300.000 ljudi.

Profimedia
Ostale stroge omejitve, ki so jih v državi sprejeli pred mesecem dni za zajezitev širjenja covida-19, ostajajo v veljavi.

Prebivalci regij, kjer velikonočni ponedeljek ni dela prosti dan, so lahko danes zapustili domove in šli v službo. Pred tem so lahko to počeli le tisti, ki opravljajo nujne službe, zdaj pa so se ponovno odprle številne tovarne in gradbišča. Ostale stroge omejitve, ki so jih v državi sprejeli pred mesecem dni za zajezitev širjenja covida-19, ostajajo v veljavi. 

Špansko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so v zadnjih 24 urah zabeležili 3477 novih primerov okužb z novim koronavirusom, s čimer se je skupno število vseh okuženih v Španiji dvignilo na 169.496. Število novih primerov se zmanjšuje; ob vrhuncu epidemije so namreč beležili več kot 8000 novih okužb dnevno. Novih smrtnih žrtev je bilo v zadnjih 24 urah 517. Doslej je v Španiji za to boleznijo umrlo 17.489 ljudi. 

Kljub spodbudnim številkam je premier Pedro Sanchez v nedeljo v nagovoru državljanom povedal, da je večje sproščanje omejitev mogoče pričakovati najhitreje čez dva tedna. Poudaril je, da bodo rahljali ukrepe "postopno in pazljivo". 

Španski parlament je v četrtek odobril podaljšanje trenutnih izrednih razmer v državi in odrejenih ukrepov karantene do polnoči 25. aprila.