Covid-19

Kitajska z drugim valom okužb? Novo bojišče trenutno na meji z Rusijo

S.R.
13. 4. 2020, 10.42
Posodobljeno: 13. 4. 2020, 10.45
Deli članek:

Območje ob kitajski meji z Rusijo na severovzhodu države je postalo novo središče kitajskega boja proti koronavirusni bolezni.

Reuters
V obmejnem mestu Suifenhe znova uvajajo strožje ukrepe.

Na Kitajskem, kjer se je epidemija, danes pandemija novega koronavirusa, tudi začela, so po poročanju tiskovne agencije Reuters včeraj zabeležili najvišjo rast števila potrjenih okužb v zadnjih nekaj manj kot šestih tednih, pri čemer so več kot 90 odstotkov teh okužb potrdili pri osebah, ki so se vrnile iz tujine. 

Kitajska, ki je širjenje okužbe na domačih tleh v veliki meri ukrotila, počasi odstranjuje omejitve glede gibanja svojih državljanov, obstaja pa velik strah, da bi lahko »uvoženi primeri« povzročili nov val okužb, poroča Reuters. Na Kitajskem so namreč v nedeljo zabeležili 108 novih potrjenih primerov okužbe, za devet več kot v soboto, to pa je tudi največji dnevi porast od 5. marca. 98 od teh pozitivnih oseb so ljudje, ki so prispeli tujine, kar polovico od teh pa predstavljajo Kitajci, ki so se v domovino vrnili iz ruskega daljnega vzhoda, zlasti Vladivostoka. Večina jih je mejo prečkala v provinci Heilongjiang. »Naš mali kraj tukaj, mislili smo, da je najvarnejši na svetu,« je dejal eden lokalnih prebivalcev obmejnega mesta Suifenhe, ki je tarnal nad tem, da njegovi sodržavljani ob vračanju v tako velikem številuprečkajo ravno njegovo domače okolje. 

Kitajsko mejo sicer lahko prečkajo samo kitajski državljani, za ljudi, ki se želijo vrniti iz Rusije, pa je pot skozi Suifenhe ena redkih kopenskih poti, ki so jim na voljo. Rusija je namreč razen evakuacijskih letov ukinila vse letalske povezave s Kitajsko.

Reuters
V mestu Suifenhe delavci v nekdanje pisarniške prostore, ki so jih pripredili v "poljsko bolnišnico," nosijo dele za postelje.

 Strožji ukrepi

Na Kitajskem so do danes zabeležili 83.135 potrjenih primerov okužbe, na vrhuncu epidemije 12. februarja pa so denimo v enem dnevu zabeležili več kot 15.000 novih okužb. Od takratnega vrhunca je na Kitajskem število dnevno ugotovljenih primerov okužbe začelo strmo padati vse do 12. marca, ko so zaradi »uvoženih primerov« znova začeli opažati porast. Bolezen je po poročanju STA prebolelo že slabih 78.000 tisoč oseb, po podatkih podatkovne zbirke Univerze Johnsa Hopkinsa pa je umrlo 3343 bolnikov.

Mesta na meji z Rusijo zdaj krepijo mejni nadzor in uvajajo strožje ukrepe. Tako so v mestih Suifenhe in Harbin uvedli 28-dnevno karanteno za vse prišleke, ki jih tudi vse po vrsti testirajo. Čeprav je lokalno prebivalstvo v skrbeh, pa obstajajo tudi taki, ki zaupajo v ukrepe, ki jih je sprejela država. »Če bi prišlo do lokalnega prenosa, bi me skrbelo, a takega primera še nimamo. Vsi primeri so z mejnega prehoda in vse so poslali v karanteno,« je dejal Zhao Wei.

Reuters
V mestu Suifenhe delavci v nekdanje pisarniške prostore, ki so jih pripredili v "poljsko bolnišnico," nosijo dele za postelje.