Preveč za pogrebne službe

V žarišču izbruha v domovih obležalo skoraj 800 trupel

S.R./STA
13. 4. 2020, 13.05
Posodobljeno: 13. 4. 2020, 13.11
Deli članek:

Ekvadorska policija je v zadnjih tednih z domov v kraju Guayaquil, kjer je žarišče izbruha novega koronavirusa v tej državi, odstranila skoraj 800 trupel.

Profimedia
Policija je v žarišču okužb v Ekvadorju našla na domovih skoraj 800 trupel.

Policija je v sodelovanju z uslužbenci vojske priskočila na pomoč pred tremi tedni, ker pogrebne službe ne zmorejo opraviti vsega dela. 

Prebivalci tega pristaniškega mesta ob Tihem oceanu so na družbenih omrežjih objavili številne videoposnetke, ki kažejo ležeča trupla na ulicah, in prošnje za pomoč pri pokopu umrlih. Nujne službe, bolnišnice in pogrebni delavci so namreč zaradi številnih okužb s covidom-19 preobremenjeni. 

V pomoč pri reševanju nevzdržnih razmer je vlada ustanovila posebno delovno enoto, ki jo sestavljajo pripadniki policije in vojske. "Število oseb, ki jih je naša enota pripeljala z domov, je preseglo 700," je v nedeljo povedal vodja enote Jorge Wated. Kasneje je tvitnil, da so v treh tednih, odkar so dejavni, z zasebnih domov prepeljali 771 trupel, dodatno pa še 631 iz bolnišnic, kjer so mrtvašnice polne. Podrobnosti o vzroku smrti ni navedel. 

V Ekvadorju so od 29. februarja, ko so potrdili prvi primer, našteli 7500 primerov okužb z novim koronavirusom. Več kot 70 odstotkov okuženih je v obalni provinci Guayas, od tega je 4000 okuženih v glavnem mestu Guayaquil. Po uradnih podatkih naj bi v Ekvadorju za covidom-19 umrlo 333 ljudi, a kot kaže, je to število daleč od realnosti.