Mauro Ferrari je predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen odstopno izjavo podal v torek popoldne, potem ko Bruslja ni uspel prepričati o vzpostavitvi obsežnega znanstvenega programa za boj proti epidemiji.

"Vodenje ERC sem prevzel kot odločen zagovornik Evropske unije. A spričo krize ob pandemiji covida-19 se je moje mnenje povsem spremenilo, čeprav še naprej zavzeto podpiram idejo mednarodnega sodelovanja," je dejal v pogovoru, objavljenem v današnji izdaji časnika Financial Times.

Nesoglasja že marca

Pojasnil je še, da so se njegova nesoglasja s komisijo začela v začetku marca, ko se je izkazalo, da se bo pandemija razvila v tragedijo, kakršni še nismo bili priča. Tedaj je predlagal vzpostavitev posebnega programa ERC za boj proti pandemiji.

"Mislil sem, da je treba v takih časih najboljšim znanstvenikom z vsega sveta dati na voljo sredstva in priložnosti za boj proti pandemiji z novimi zdravili, novimi cepivi, novimi orodji za diagnostiko ter pristopi, ki bi temeljili na znanosti, da bi nadomestili pogosto improvizirane institucije s političnimi voditelji," je izpostavil. A znanstveni svet ERC je njegovo idejo soglasno zavrnil, češ da je v njegovi pristojnosti le financiranje od spodaj navzgor in ne preko posebnega programa.

Drugo priložnost je dobil, ko ga je von der Leynova prosila, naj ji predstavi svoja stališča glede boja proti pandemiji. Skupaj sta pripravila predlog in ga posredovala različnim ravnem administracije v Evropski komisiji, kjer je predlog propadel.

Kritičen do sodelovanja držav članic

Ferrari je tudi kritičen do držav članic unije, ker jim ni uspelo uskladiti zdravstvenih politik, zaradi nasprotovanja pobudam glede finančne podpore in tudi zato, ker so enostransko zaprle meje ob pandemiji.

Ferrarijev mandat na čelu ERC naj bi sicer trajal štiri leta, s soglasjem komisije pa je lahko še naprej opravljal delo gostujočega profesorja na fakulteti za farmacijo v Seattlu. Po odstopu namerava vzpostaviti mednarodno raziskovalno pobudo za boj proti covidu-19 iz ZDA, še piše FT.

Evropska komisija odstop Ferrarija na začetku mandata in v pandemiji obžaluje. Komisija je vzpostavila odbor za izbiro novega predsednika ERC, v vmesnem času pa bo raziskovalni svet vodil eden od podpredsednikov, so pojasnili na današnji redni opoldanski novinarski konferenci komisije preko videopovezave. Dodali so, da bo komisija vedno spoštovala znanstveno avtonomijo ERC.

V Evropski komisiji so danes še potrdili, da je 19 od skupno 21 članov znanstvenega sveta ERC 27. marca zahtevalo odstop Ferrarija. Podrobnosti niso navedli zaradi spoštovanja avtonomije ERC. Po poročanju bruseljskega medija Science Business je Ferrari po njihovem preveč časa posvetil zasebnim dejavnostim.