V petek je komisarka za človekove pravice Sveta Evrope Dunja Mijatović Slovenijo označila za eno izmed držav, v katerih prihaja do pritiskov na novinarje in nesprejemljivih posegov v pravico javnosti do obveščenosti. Slovenija se je tako znašla v neslavni družbi - v skupini držav z Madžarsko, Rusijo, Turčijo, Češko, Romunijo, Azerbajdžanom in podobnimi.

Svetu Evrope je vlada Janeza Janše odgovorila v torek. Na Svet Evrope je poslala daljšo depešo, ki so jo pridobili na portalu necenzurirano.si. Depešo naj bi pripravili na ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga vodi Anže Logar.

profimedia-0486700206
Profimedia
Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović.

"Večina najpomembnejših medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima. Celo v poznih devetdesetih letih so položaje urednikov zasedali nekateri nekdanji člani zloglasne tajne policije UDBA, ki se je v prešnjem režimu preganjala in mučila številne politične zapornike," piše v depeši. Po oceni vlade so zato v preteklosti propadli vsi poizkusi ustanovitve "novih medijev, ki ne temeljijo na dediščini totalitarne preteklosti". Kot edini medij vlada omeni le Radio Ognjišče, ne pa recimo številnih medijev, nastalih v času demokratične in samostojne Slovenije, ki imajo danes pomemben tržni delež, še pišejo na portalu. Med njimi so tri od štirih najpomembnejših TV postaj (POP TV, Kanal A, Planet TV), tiskani in spletni mediji (Finance, Mag oziroma Reporter, Svet24, Žurnal24), številne radijske postaje ...

V depeši medtem ni omenjenih finančnih injekcij za medije Slovenske demokratske stranke iz kroga madžarskega predsednika Viktorja Orbana. Depeša prav tako ne omenja, da več članov upravnega odbora Nova24TV zaseda položaje v vrhu vlade. Čas prve Janševe vlade, v katerem je 571 novinarjev iz številnih medijev podpisalo peticijo, ki je protestirala proti pritiskom nanje, pa depeša odpravi z enim odstavkom. Depeša tudi ne omenja političnega prevzema RTV Slovenija in drugih medijev, vladnega trgovanja z mediji (Delo-Mercator), SDS-ovih predvolilnih brezplačnikov ali drugih politično dirigiranih zgodb iz tistega časa.

aleš hojs
STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je bil do nedavnega izvršni direktor Nova24TV.

Največji del depeše je pravzaprav namenjen blatenju imen posameznih sedanjih ali nekdanjih novinarjev. Več preberite na portalu necenzurirano.si.