koronavirus na ladji

Sekretar, ki je odpustil kapitana ameriške letalonosilke, ker je ta opozarjal na okužbe, je odstopil

B.K./STA
8. 4. 2020, 08.22
Posodobljeno: 8. 4. 2020, 08.24
Deli članek:

Vršilec dolžnosti sekretarja mornarice ZDA Thomas Modly, ki je pred dnevi odpustil kapitana letalonosilke Theodore Roosevelt, je v torek odstopil s položaja.

Profimedia
Sekretar ameriške mornarice Thomas Modly je odstopil.

Kapitan Brett Crozier je prejšnji teden pisno opozoril vojaški vrh v Washingtonu, da je na letalonosilki več mornarjev okuženih z novim koronavirusom, in zahteval, naj se vsej skoraj 5000-članski posadki omogoči izkrcanje na kopno. Eno od pisem je prišlo do časopisa San Francisco Chronicle in potem do drugih.

Crozierjevo pismo je spravilo v zadrego birokrate v Pentagonu in vojaški vrh. Modly je zato Crozierja v četrtek odpustil in ga kasneje še ozmerjal z naivnim butcem. Ni pa računal na to, da je Crozier priljubljen pri posadki letalonosilke, zdaj še bolj, ko se je izpostavil za njihovo varnost in življenja. Ko je moral oditi z ladje, so ga pospremili z glasnim aplavzom. Mornarji so nato začeli tudi objavljati komentarje na družbenih medijih v prid kapitanu in proti vojaškemu vrhu, zaradi česar so dobili ukaz, da tega ne smejo več početi.

Ameriški predsednik Donald Trump je uvodoma podprl Modlyja, ko pa je opazil negodovanje mornarjev, pa je dejal, da bo primer preučil. Obrambni minister ZDA Mark Esper, ki je doslej odločno branil in zagovarjal Modlyja, je v torek brez težav hitro sprejel njegov odstop.

Letalonosilka Theodore Roosevelt je zasidrana v Guamu, ki je teritorij ZDA. Vodstvo mornarice je večini mornarjev dovolilo odhod z ladje, dokler izbruh ne mine. Do torka je bilo na letalonosilki s koronavirusom okuženih 230 mornarjev.

To pa ni edina letalonosilka ZDA s podobnimi težavami. Koronavirus je izbruhnil tudi na letalonosilki Ronald Reagan, ki je na vzdrževanju na Japonskem, in letalonosilki Carl Vinson, ki je prav tako na vzdrževanju pri Seattlu. Prejšnji teden so odkrili še okuženega mornarja na letalonosilki Nimitz, ki je zasidrana pri zvezni državi Washington in se pripravlja na namestitev.