Nedopusten vpliv

ZDA razrešile kapitana, ki je opozarjal na izbruh virusa na letalonosilki

B.K.
3. 4. 2020, 16.56
Posodobljeno: 3. 4. 2020, 17.13
Deli članek:

Ameriška mornarica je z dolžnosti razrešila kapitana, ki je poveljeval letalonosilki, na kateri je izbruhnila okužba z novim koronavirusom.

Profimedia
Brett Crozier

Kapitan Brett Crozier, ki je poveljeval letalonosilki USS Theodore Roosevelt, je bil v četrtek razrešen z dolžnosti. Po besedah sekretarja za ameriško mornarico Thomasa Modlyja je razrešitev posledica Crozierjevega opozarjanja na izbruh okužbe s covid-19. Doslej je bilo na okužbo potrjenih približno 100 mornarjev.

"Ne dvomim v to, da je kapitan Crozier storil tisto, kar je menil, da je v interesu varnosti in dobrega počutja njegove posadke," je na četrtkovi novinarski konferenci dejal Modly. “Na žalost je storil ravno nasprotno. Po nepotrebnem je vznemiril družine naših mornarjev in marincev, brez da bi imel načrt kako rešiti ta vprašanja.” Modly je dejal, da bi Crozier moral o izbruhu obvestiti nadrejene, namesto tega pa je pismo z opozorili poslal “široki paleti ljudi”.

Crozier je ta teden povzročil preplah, ko je vodstvu mornarice poslal pismo, v katerem je podrobno opisal svoje skrbi glede širjenja virusa na ladji. Pismo je kasneje prišlo v medije.

Profimedia
Letalonosilka USS Theodore Roosevelt.

Dejanje je že obsodila skupina štirih senatorjev iz vrst Demokratov. “Razrešitev kapitana Crozierja v tem kritičnem trenutku, ko se mornarji na USS Theodore Roosevelt spopadajo s pandemijo COVID-19, je nepremišljena politična poteza, ki zaudarja po nedopustnem vplivanju na poveljstvo,” so senatorji zapisali v izjavi.

Letalonosilka, ki je delovala v Tihem oceanu, se je pretekli teden zasidrala v luki na otoku Guam, ki je teritorij Združenih držav Amerike. Do srede so testirali več kot 1.000 izmed skoraj 5.000 mornarjev. Na okužbo z virusom je doslej pozitivnih vsaj 93 mornarjev.