Koronamaše

Človek je lahko odrešen tudi doma

S.S.
8. 4. 2020, 06.49
Deli članek:

Epidemija koronavirusa močno kroji tudi versko življenje, cerkveni vrhovi pa so ukrepe za zajezitev vzeli zelo resno. Pred vrati je največji krščanski praznik, velika noč, ko bodo duhovniki maševali v praznih cerkvah, verniki pa bodo bogoslužja spremljali s pomočjo sodobnih tehnologij.

Bobo
Duhovnik Martin Golob iz župnije Srednja vas v Bohinju je družbena omrežja pri oznanjanju božje besede uporabljal že pred izbruhom epidemije.

Slovenski škofi »do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši«. »Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, TV oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila,« svetuje Slovenska škofovska konferenca (SŠK).

»Ko smo takole doma, ko ljudje sveto mašo spremljajo prek televizije in drugih kanalov, na neki način so prisotni. Kot bi zdaj šla midva na kavo prek telefona. Ni isto, ni osebnega stika. A mi marsikdo pravi, da se ustvarja še neka tesnejša povezanost med nami. Zdaj se šele zavedamo, kako dragoceno je bilo, ko smo bili med sabo lahko povezani. Ta koronavirus nas pravzaprav uči, kako lepo je, če smo skupaj,« meni duhovnik Martin Golob iz župnije Srednja vas v Bohinju, ki je sicer družbena omrežja pri oznanjanju božje besede uporabljal že pred izbruhom epidemije, z objavami pa je zaslovel po vsej Sloveniji.

Kriza kot priložnost

Manjše župnije, kot je njegova, so pogosto finančno odvisne zgolj od denarnih prispevkov vernikov, zato nas je zanimalo, kako je s financiranjem zdaj. »V istem čolnu smo kot vsi ostali, ki ta trenutek ne dobivajo prihodkov. A to ni zdaj moja največja skrb. Pri mašah prek spleta pozivam ljudi, naj raje darujejo za dobrodelne namene. Kot samski moški, hvalabogu znam delati, tako da bom že preživel,« je pojasnil v smehu. Bralcem časnika Svet24 pa svetuje: »Ne glede na to, kaj se dogaja okrog nas, velika noč bo. In človek je lahko odrešen, če je velika noč praznik odrešenja, tudi znotraj svojega doma. Mislim, da nas lahko ta koronavirus v marsičem nauči, kako dragoceno je imeti drug drugega, in da nam odpira oči za bratsko solidarnost.«