Posli sklenjeni, novih mask ne iščejo

Zakonodaja v prid "vojnim dobičkarjem": nabava le prek posrednikov

Luka Tetičkovič
7. 4. 2020, 19.25
Deli članek:

Počivalškovim zakonodaja veže roke, zato morajo maske kupovati prek posrednikov in ne neposredno od tovarne na Kitajskem.

Bobo
Po več fiaskih, ko slovenski dobavitelji niso dostavili mask, država pravi, da se mora Zavod RS za blagovne rezerve držati pravil.
Ni bilo politične volje
Vlada Janeza Janše ni izkazala politične volje, da bi zakonodajo spremenila vsaj za obdobje izrednih razmer in ministrstvu za gospodarstvo izrecno ukazala, naj maske kupi neposredno od proizvajalca in se tako izogne marži za posrednika.

Celotna država je v kriznih razmerah, na ministrstvu za gospodarstvo pa mask ne morejo kupiti drugače kot prek slovenskega posrednika, razkriva portal Necenzurirano.si.

»Republika Slovenija oziroma zavod za blagovne rezerve ne more izvajati neposrednih finančnih transakcij na Kitajsko, saj lahko posluje zgolj s slovenskimi dobavitelji. To ni odločitev te vlade, temveč je stvar veljavne zakonodaje. Poleg tega večina kitajskih podjetij zahteva tudi stoodstotno predplačilo, česar pa se zavod ne poslužuje zaradi možnosti zlorab in nezanesljivih dobav,« so pojasnili na ministrstvu.

Vojni dobičkar ali patriot?

Država torej ne more kupiti mask, ne da bi pri tem ustvarila lokalnega posrednika, ki za dobavo računa maržo. O tem, ali je posrednik vojni dobičkar, za kakršnega je Počivalškov posel z Labeno označil obrambni minister Matej Tonin, odloča profitna marža, ki jo za svoje storitve računa. Joc Pečečnik, ki se za dobljen posel zahvaljuje Toninu, samega sebe denimo označuje za patriota. V 25-milijonskem poslu ni računal profitne marže, čeprav bo material nabavil na lasten riziko, pravi.

Kot razkriva Necenzurirano.si, so s tovrstnimi razlogi na ministrstvu zavrnili tudi pobudo Igorja Emrija, člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Sazu), ki je skupaj z ostalimi člani prek stikov akademije s Kitajsko pripravil ponudbo kitajske tovarne za, med ostalim, dva milijona kosov zaščitnih mask tipa FFP2 in FFP3 ter pol milijona troslojnih zaščitnih mask.

Cena je bila glede na razmere na trgu ugodna, ocenjujejo. Maske FFP2 bi dobili za 1,45 evra na kos. Po eni od pogodb, ki jih je država sklenila in so jih objavili na Necenzurirano.si, bi državo maske stale 3,56 evra na kos.

Ko je bila ponudba posredovana na ministrstvo, akademiki niso več prejeli uradnega odziva. Šele za portal Necenzurirano.si so na ministrstvu pojasnili, da se njihova dobava ne sklada z veljavno zakonodajo. »Igorju Emriju smo zato večkrat pojasnili, da je lahko rešitev le v tem, da slovensko podjetje prevzame uvoz in plačilo ponujene zaščitne opreme, zavod pa plača dobavo opreme takoj po prevzemu,« so povedali.

STA
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pravi, da ima zvezane roke. Maske mora kupiti od slovenskega dobavitelja, čeprav je vsem jasno, da jih ta naroča na Kitajskem.

Dobavitelj ali proizvajalec?

Na ministrstvu so na vprašanja odgovarjali, da ni njihova naloga iskanje posrednikov, vendar mora »zavod sklepa(ti) pogodbe s slovenskimi dobavitelji, ki oddajo ponudbo v skladu z zahtevanimi kriteriji in prestanejo strokovno presojo. V konkretnem primeru predloga slovenskega podjetja, ki bi bil dobavitelj zavoda, nismo prejeli.«

Zakonska dikcija seveda govori o dobavitelju, in ne o proizvajalcu – država ima torej z zakonom zvezane roke, se izgovarjajo na ministrstvu, saj se je proizvodnja namenskih mask v Sloveniji šele prav začela, do takrat pa bo Zavod RS za blagovne rezerve že napolnil skladišča. Na račun posredovanja nujno potrebne robe iz Kitajske bodo tako bogateli vojni dobičkarji in samooznačeni patrioti.

STA
Pečečnik se je za posel z državo zahvalil Toninu. Trdi, da za posredovanje ne računa marže, ker ima rad Slovenijo.

Posli sklenjeni, novih mask ne iščejo

»Trenutno je v procesu pregleda več ponudb za dobavo različne zaščitne opreme, ki so uresničljive in jih podjetja že izvajajo oziroma jih lahko izvedejo v naslednjih tednih,« so dodali na ministrstvu. Na račun kriznih razmer bodo tako bogatela podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo prehranskih dopolnil, upravljanjem fitnes centrov, marketingom, pisarniškim materialom ...

Ta podjetja maske seveda kupijo na isti način kot s kitajsko industrijo posluje celoten svet. Prek portala alibaba.com, katerega ustanovitelj in lastnik je Jack Ma, od katerega je nekaj sto tisoč mask kot donacijo dobil tudi Aleksander Čeferin. Alibaba.com je namenjen veleblagovni prodaji, najmanjša naročila se začnejo pri 100 ali celo 100.000 kosih, od tega pa je odvisna tudi cena izdelka.

Kirurške maske tipa FFP3 je pri naročilu nad 3000 kosov mogoče dobiti že za 20 do 35 ameriških centov. Odpornejše maske tipa FFP3, namenjene delu v prašnih pogojih, je mogoče dobiti za ceno 50 centov pa vse tja do dolarja in pol. Nekaj ponudb smo zbrali, preverite jih sami.

Alibaba
Ponudba proizvajalcev na portalu Alibaba.

Alibaba
Ponudba proizvajalcev na portalu Alibaba.

Alibaba
Ponudba proizvajalcev na portalu Alibaba.

Alibaba
Ponudba proizvajalcev na portalu Alibaba.

Alibaba
Ponudba proizvajalcev na portalu Alibaba.