mimo celotne zdravstvene hierarhije

Kdo so mladi zdravniki in zakaj gredo med epidemijo nekaterim v nos?!

P.K.
8. 4. 2020, 06.45
Posodobljeno: 8. 4. 2020, 07.07
Deli članek:

V času koronavirusa so pomemben kanal komuniciranja pristojnih tudi družbena omrežja. Na njih so se močno aktivirali tudi Mladi zdravniki Slovenije. Narodu ni jasno, kam v vsej zgodbi boja z epidemijo spadajo oni. Očitajo jim, da se izpostavljajo mimo celotne zdravstvene hierarhije in da dajejo nasvete, ki gredo menda celo mimo uradnih priporočil.

Dreamstime
So MZS podaljšana roka politike in je njihova retorika krmiljena 'od tam', se sprašujejo mnogi?

Forume in družbena omrežja so pretekle dni precej okupirali tisti, ki so si želeli razjasniti, kakšna je vloga Mladih zdravnikov Slovenije (MZS) v času epidemije.

Javnost bi rada, da se ekipa, ki stoji za izjavami na spletu, predstavi, sporoči, v kateri veji medicine delajo in podobno. Bistven očitek, uperjen proti njim je sicer, da se občasno priporočila, kako samozaščitno ravnati v tem času, ne ujemajo povsem s tem, kar naroča stroka, oziroma da najprej trdijo nekaj, potem pa svoje stališče spremenijo. Nekateri so prepričani, da je združenje uporabljeno za politične ambicije in da je njihova pojavnost posledica tega, da se prerivajo za vpliv na zdravstveno politiko.

Kdo sploh so

Na spletni strani MZS lahko izvemo, da njihovo združenje sestavljajo diplomanti medicinske fakultete, vpisani v register zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije do pet let po specialističnem izpitu. »Definicija vključuje zdravnike pripravnike, sobne zdravnike, specializante in specialiste do pet let po specialističnem izpitu. Februarja 2017 smo mladi zdravniki prvič izvolili delovno skupino sedmih predstavnikov, katerih poslanstvo je povezovati mlade zdravnike, registrirane v Sloveniji, in zastopati njihove interese. Glavna interesna področja mladih zdravnikov so podiplomsko izobraževanje, zdravstvena in delovna politika,« so zapisali.

Navedli so še, da so različnih specialnosti in da jih je na listi skoraj 1700. »Izvoljeni predstavniki so: Goran Buser, Anita Dobrovolec, Polona Gams, Luka Kovač, Valentina Pugelj, Nejc Pulko in Nina Sojar Košorok. Podporno ekipo sestavljajo: Lea Bombač, Tina Bregant, Jan Jamšek, Gregor Moleh, Veronika Vezjak in Sanja Zupanič. Edino zgoraj navedeni zastopajo skupno, uradno mnenje Mladih zdravnikov Slovenije,« so zapisali na svoji spletni strani. Ob tem se na forumih poraja vprašanje, ali so od naštetih res vsi mladi zdravniki, nekateri namreč namigujejo, da vsi med njimi niso več tako rosno mladi. V medijih se sicer v imenu organizacije Mladi zdravniki Slovenije še največkrat pojavlja dr. Tina Bregant, specialistka pediatrije, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine, doktorica nevropediatrije.

Zaščita za obraz da ali ne

Javnost je v zvezi z njimi najbolj zmotilo neusklajeno komuniciranje o uporabi mask. Na uredništvo ste nam sporočili, da naj bi mladi zdravniki na svojih spletnih profilih dejali, da so zaščitne maske primerne le za strokovno usposobljeno osebje. »To objavo so kmalu zbrisali in obrnili ploščo, v času, ko je stekla dobava mask. Sami sebe negirajo glede na pretekle objave. Porazno,« je vsebina očitka enega od njihovih razočaranih sledilcev.

»Če imajo Mladi zdravniki Slovenije strokovno mnenje glede nošenja mask za preprečevanje okužbe s koronavirusom, naj ga strokovno utemeljijo. Te preverjene informacije lahko sledijo pri pristojnih institucijah, kot sta Svetovna zdravstvena organizacija in Nacionalni inštitut za javno zdravje. Če pa se opirajo na lastne občutke ali še slabše na politične odločitve, potem je kritika na mestu,« se je glasilo še eno od spletnih mnenj.

Dreamstime
Mlade zdravnike Slovenije samo na facebooku spremlja okoli 11.000 Slovencev.

Mnogi jim sledijo

Spet drugi pojavnost MZS močno pozdravljajo in cenijo. »Njihovi nasveti so jasni, vedno, ko me kaj beg, grem pogledat na njihove strani in dobim dogovore. Tudi kakšno vprašanje jim zastavim. Kdor jim nagaja in dvomi vanje ter se 'obeša' na neke izjave, je pa malodane grd. Nastopajo zelo profesionalno in prav nič politično ter se po svojih močeh trudijo za zajezitev covida-19. Bravo, Mladi zdravniki Slovenije, za stališča in distanco! Profesionalnost in strokovnost,« pišejo drugi.

Še bolj je dalo misliti, ko so se na očitke in vprašaja javnosti, kaj v tem času s svojim komuniciranjem predstavljajo Mladi zdravniki Slovenije, odzvali Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo in sindikat Fides. Ti so pred dnevi izdali kratko izjavo, s katero so se od Mladih zdravnikov Slovenije distancirali.

Prekinili molk

Mladi zdravniki so se, saj se je pritisk nanje precej večal, oglasili konec preteklega tedna in podali pisno izjavo v zvezi z dogajanjem. Zapisali so, da se s svojimi pobudami neposredno obračajo na vse uradne zdravniške organizacije ter organe odločanja in tako kot civilna družba poskušajo prispevati k čim boljšemu spopadanju s trenutno epidemijo. »Kot zdravniki nagovarjamo tudi splošno javnost. Samostojno smo zagovarjali le stališče nošenja zaščitnih mask pri nujnih odhodih od doma (npr. v trgovino) z namenom počasnejšega širjenja okužbe zaradi kapljičnega prenosa virusa. Stališče smo posredovali tako vladi kot stanovskim organizacijam in splošni javnosti. Vlada nas je povabila na predstavitev pravilne uporabe zaščitnih mask, kar smo na tiskovni konferenci jasno in odgovorno prikazali,« so dejali, konkretneje pa se na to, zakaj so najprej trdili, da so maske samo za zdravstvene delavce, nato pa, da je njihova uporaba priporočljiva za vse, se niso odzvali.

V izjavi za javnost so še poudarili, da so že od samega začetka politično neodvisni in strankarsko neopredeljeni. »V komunikaciji z mediji se trudimo biti strokovni in dobronamerni. Kakršnokoli politično obarvanje naših prizadevanj se nam zdi na tem mestu neprimerno in neodgovorno. Želimo si medsebojne podpore in konstruktivnega sodelovanja v času obvladovanja epidemije,« so sporočili.