Evropska ljudska stranka

Orbana njegovi kolegi ne želijo več v svojem klubu

B.K./STA
2. 4. 2020, 17.30
Posodobljeno: 2. 4. 2020, 17.34
Deli članek:

Voditelji trinajstih desnosredinskih strank iz enajstih držav so danes v pismu predsedniku konservativne Evropske ljudske stranke (EPP) Donaldu Tusku pozvali k izključitvi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz zaradi izrednih ukrepov v pandemiji, ki po njihovem mnenju očitno kršijo temeljna načela liberalne demokracije in evropske vrednote.

Reuters
Viktor Orban

Pismo sta podpisali po dve belgijski in švedski stranki ter stranke iz Češke, Danske, Finske, Grčije, Nizozemske, Luksemburga, Litve, Norveške in Slovaške. Mogoče je, da se bo pismu pridružila še kakšna stranka.

Podpisniki izražajo globoko zaskrbljenost zaradi očitnih kršitev temeljnih načel liberalne demokracije in evropskih vrednot na Madžarskem. "Boj proti covidu-19 terja obsežne ukrepe, a virus ne sme biti izgovor za neomejeno podaljševanje izrednega stanja. Bojimo se, da bo premier Orban uporabil novo pridobljene pristojnosti za nadaljnjo krepitev vladnega primeža, v katerem je civilna družba," so zapisali v pismu.

EPP je dolžna zavarovati liberalno demokracijo, nesporne pravice posameznika in vladavino prava, ki so temeljna načela, na katerih temelji ne samo naša politična družina, ampak celotna EU, so še izpostavili in dodali, da že nekaj časa spremljajo degradacijo vladavine prava na Madžarskem. Spomnili so, da je članstvo Fidesza v skupini že zdaj zamrznjeno zaradi nespoštovanja vladavine prava.

Po več splošnih opozorilih, da morajo biti izredni ukrepi članic EU v pandemiji omejeni in sorazmerni, je zaskrbljenost zaradi razmer na Madžarskem danes izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Skrbi me, da gredo nekateri ukrepi predaleč. Še posebej me skrbi položaj na Madžarskem," je dejala.

Tusk je v sredo v pismu članov svoje politične družine že opozoril na spornost Orbanovih ukrepov. Spomnil je, da so številni člani v preteklosti nasprotovali izključitvi Fidesza iz politične družine, a nakazal, da bo treba o tem znova premisliti. "Trenutno seveda razmišljamo o pomembnejših stvareh, naša prednostna naloga je boj proti pandemiji. A kmalu bo prišel čas, ko boste morali znova razmisliti o svojih stališčih," je vodja stranke EPP zapisal v pismu.

Ob tem je Tusk v sredo tudi tvitnil, da je izkoriščanje pandemije za vzpostavljanje stalnega izrednega stanja politično nevarno in moralno nesprejemljivo. Slovenski premier Janez Janša je na to na Twitterju odgovoril: "Dragi Donald Tusk, prosim pošljite nam in državam južno od nas nekaj osebne zaščitne opreme. Tudi ventilatorji so zelo potrebni in dobrodošli. Hvala."

Madžarski parlament je v ponedeljek sprejel zakonodajo, s katero so izredne razmere ob pandemiji covida-19 podaljšali za nedoločen čas. Orbanova vlada lahko odloča z odloki, za kar ne potrebuje potrditve parlamenta. Nova zakonodaja predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, ki bi vznemirjale javnost ali preprečevale ukrepanje oblasti.