Odziv na virus

Ameriški vohuni Kitajsko obtožujejo, da laže, Kitajska se sprašuje: "Kaj so ZDA počele dva meseca?"

B.K.
2. 4. 2020, 16.52
Posodobljeno: 2. 4. 2020, 16.55
Deli članek:

ZDA ne morejo verjeti, da so pri boju proti virusu mnogo manj uspešne od Kitajske. Poročilo obveščevalnih organizacij zdaj namiguje, da naj bi Kitajska prirejala številke okuženih. A ameriške oblasti so proti virusu reagirale mnogo kasneje in manj odločno od kitajskih.

Profimedia
Začasna terenska mrtvašnica v New Yorku.

Več obveščevalnih služb in agencij Združenih držav Amerike je Beli hiši poslalo skupen dokument, v katerem trdijo, da je Ljudska republika Kitajska prirejala številke okuženih in umrlih za covidom-19. Ameriški mediji so včeraj o tem dokumentu poročali, danes pa se je odzvala kitajska stran. V odzivu so zapisali, da so bili že od začetka epidemije, do svetovne skupnosti “transparentni in odprti”, ameriška namigovanja pa so označili za “brezsramna in moralno odvratna”.

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj medijem dejal, da so kitajske številke “malce prenizke”, njegov podpredsednik Mike Pence pa je dejal, da bi ameriška vlada bila “bolj pripravljena, če bi Kitajska na nevarnost opozorila prej.”

Profimedia
Začasna terenska bolnišnica v ameriškem mestu New York.

Predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying je obtožbe zanikala. “Nekateri ameriški uradniki bi radi preložili svojo odgovornost,” je dejala na tiskovni konferenci v Pekingu in spomnila, da je Washington prepovedal vse lete iz Kitajske v ZDA že 2. februarja. “Mi lahko kdo razloži, kaj so počeli naslednja dva meseca?” se je vprašala.

V ZDA so sicer prvi potrjeni primer okužbe z novim koronavirusom dobili 20. januarja, na isti dan kot denimo v Južni Koreji. A medtem, ko je slednja nemudoma začela z množičnim testiranjem prebivalstva in uvedla agresivne izolacijske ukrepe, je ameriška vlada laboratorijem in bolnišnicam izvajanje lastnih testov dovolila šele 29. februarja. Realnega števila okuženih v ZDA, zaradi šest tednov dolgega zamika, zato ni na voljo niti danes.

Profimedia
Začasna terenska bolnišnica v kitajskem mestu Wuhan.

Kitajska je o novi obliki pljučnice svet prvič obvestila 31. decembra lani. 23 dni za tem so izolirali vsa mesta v provinci Hubei, kjer se je okužba začela. Mesta so bila v popolni karanteni več kot dva meseca. Do danes so s testiranji uradno potrdili 82.000 okužb, umrlo je približno 3.300 ljudi. V ZDA so doslej potrdili kar 189.000 okužb in več kot 4.000 smrti. Karanten še vedno ni.