Kritične točke

Nova organizacija domov za starejše vzbuja pomisleke

G.G./STA
2. 4. 2020, 17.02
Posodobljeno: 2. 4. 2020, 19.43
Deli članek:

V domovih za starejše po državi je bilo v sredo skupno 162 oskrbovancev in 32 zaposlenih s potrjeno okužbo z novim koronavirusom, so sporočili z ministrstva za delo. Okuženih oskrbovancev je bilo tako 25 več kot v torek.

STA
V domu starejših občanov Ljutomer so potrdili še 11 okužb z novim koronavirusom. Število okuženih se je tako povzpelo na 33.
V torek je bilo v domovih za starejše okuženih 137 oskrbovancev in 30 zdravstvenih delavcev, kar pomeni, da so do srede potrdili okužbe pri dodatnih 25 oskrbovancih in dveh zaposlenih.

Vsak socialnovarstveni zavod mora po navodilih ministrstva organizirati tri cone: eno za zdrave uporabnike, drugo za uporabnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom ter tretjo cono za uporabnike, ki so pozitivni na covid-19.

V primeru, da je v domu prisotna okužba z novim koronavirusom med uporabniki, morajo v zavodu delo organizirati tako, da zaposleni ne prehajajo med zdravimi uporabniki in uporabniki s sumom na okužbo oz. pozitivnimi na okužbo.

Poleg tega morajo v vseh socialnovarstvenih zavodih poskrbeti za spremljanje zdravstvenega stanja pri zaposlenih ter v njihovih družinah. Tako si bodo morali po navodilu ministrstva za zdravje Tomaža Gantarja zaposleni v socialnovarstvenih zavodih meriti telesno temperaturo tik pred prihodom na delo. V primeru sprememb v telesni temperaturi v povezavi z zdravstvenim stanjem pa bodo o tem morali obvestiti odgovorno osebo, dokler se ne razjasni, kaj je razlog za spremembe v zdravju, pa ne smejo v službo.

Po navodilu ministrstva za zdravje morajo v vseh domovih za starejše organizirati ekipe za obravnavo uporabnikov v primeru izbruha covida-19. Ekipo naj sestavljajo odgovorna oseba zavoda, zdravnik ambulante družinske medicine v socialnovarstvenem zavodu, odgovorni za področje zdravstvene nege oz. od njega pooblaščena diplomirana medicinska sestra, specialist javnega zdravja področne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, koordinator, ki ga imenuje minister, ter diplomirana medicinska sestra, ki jo imenuje Zbornica zdravstvene in babiške nege.

Največ okuženih v Šmarju pri Jelšah

Po podatkih ministrstva za delo je trenutno pet domov za starejše, kjer že imajo več kot 10 potrjenih primerov okužbe. Največ, 85, jih imajo v domu v Šmarju pri Jelšah, 39 v Metliki, 30 v Ljutomeru, 19 v Deosovem domu v Horjulu, v enoti Bokalce Doma za starejše občane Vič Rudnik v Ljubljani pa 11. Z okužbami se soočajo še v drugih domovih starejših po državi, a po navedbah ministrstva imajo večinoma po enega ali dva primera.

Predlagana organizacija ni izvedljiva

Z ukrepi pa se ne strinjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. V skupnosti vlado pozivajo, naj pripravi take ukrepe za obvladovanje širjenja covida-19 v domovih za starejše, ki bodo upoštevali omejene prostorske, kadrovske in druge zmožnosti domov.

Zaradi omejenih zmogljivosti predlagana organizacija v večini slovenskih domov za starejše preprosto ni izvedljiva, opozarjajo v skupnosti. Tudi pri tistih izvajalcih socialnovarstvenih storitev, ki trenutno še lahko organizirajo tri ločena območja, je to izvedljivo le ob zelo nizkem številu stanovalcev s sumom ali potrjeno okužbo, poudarjajo.

V Skupnosti socialnih zavodov od pristojnih zahtevajo, da poiščejo rešitve za zagotavljanje najvišje možne varnosti zaposlenih in stanovalcev ter visoke strokovnosti oskrbe in zdravljenja obolelih. Pričakujejo pisna ter pravno in strokovno utemeljena navodila. Državi očitajo, da odgovornost vztrajno prelaga na zaposlene in vodstva domov, ki pa "že sedaj delujejo na robu kadrovskih, finančnih in psiholoških zmogljivosti".

Nasprotujejo predlogu o selitvi domnevno zdravih stanovalcev iz domov za starejše na druge lokacije. Kot opozarjajo, bi večina stanovalcev domov za starejše tudi v primeru selitve potrebovala posebna ležišča in posebno nego. Poleg tega, da so sobe stanovalcev njihovi domovi in ne bolnišnične sobe, od koder bi jih lahko premeščali poljubno in brez upoštevanja njihovega dostojanstva.