Izsledki iz Italije

Covid-19 mnogo smrtonosnejša za moške kot za ženske

B.K./STA
14. 3. 2020, 12.29
Posodobljeno: 14. 3. 2020, 12.34
Deli članek:

Novi koronavirus in koronavirusna bolezen 19 (covid-19), ki jo povzroča virus sars-cov-2, v Italiji najbolj prizadene predvsem moške, je razvidno iz najnovejših podatkov italijanskih zdravstvenih oblasti. Med smrtnimi primeri je namreč 75 odstotkov moških.

Profimedia
Koronavirusna bolezen je v Italiji doslej terjala vsaj 1266 življenj

Smrtnost je v Italiji glede na število okužb 5,8-odstotna. Pri moških v Italiji je ta odstotek 7,2 odstotka, pri ženskah 4,1 odstotka.

Ob tem so v Italiji ženske, ki so zaradi covida-19 umrle, v povprečju starejše od moških. Povprečna starost pri umrlih Italijankah zaradi novega koronavirusa je tako 84,2 leta, pri Italijanih pa 80,3 leta. Smrtnost je pri Italijankah višja samo v starostni skupini bolnikov, ki so starejši od 90 let.

Pod 40 let le dve smrtni žrtvi

V Italiji so poleg tega zabeležili samo dva primera smrti zaradi covida-19 pri osebah, ki sta bili mlajši od 40 let. Obe sta že pri tem imeli hujšo obliko kake bolezni.

Ženske z boljšim imunskim sistemom

Zdravniki domnevajo, da se telo žensk učinkoviteje spopada z virusi. Prav tako naj bi imele ženske v primerjavi z moškimi boljši imunski odgovor po cepljenju. Enako naj bi veljalo tudi za t.i. imunski spomin, ki telo po preboleli okužbi ščiti pred novo okužbo. Poleg imunskega sistema naj bi pomembno vlogo pri poteku pljučnice imele tudi razlike pri življenjskem stilu med spoloma, domnevajo strokovnjaki.