prosili za pomoč, dobili nič

Italija se sprašuje, kje je evropska solidarnost

B.K.
14. 3. 2020, 12.00
Posodobljeno: 14. 3. 2020, 12.12
Deli članek:

Italijanski zdravniki, ki delujejo v samem epicentru pandemije novega koronavirusa, so bili ta teden postavljeni pred težko dejstvo. Ker ni bilo dovolj aparatov za predihavanje, so se morali poslužiti triaže – paciente, ki so imeli slabše možnosti ozdravljenja, so bili primorani postaviti na stranski tir.

Reuters
Skupaj se je z novim koronavirusom v Italiji okužilo že več kot 17.600 ljudi.

Zdravstvene oblasti so moledovale. Sestrske države, države članice Evropske unije, so večkrat zaprosile za pomoč v obliki nujnih potrebščin – zaščitne opreme, mask in nujne tehologije. In pomoč je končno, tik pred zdajci, prispela v četrtek.

A ni prišla iz Berlina, Pariza ali Bruslja. Prišla je iz Šanghaja. Z letalom družbe China Eastern je, skupaj z ekipo kitajskih zdravstvenih strokovnjakov, prispelo 31 ton zalog. Vključno z aparati za predihavanje, maskami in kompleti za testiranje. Za pomoč sta se pred dnevi dogovorila zunanja ministra obeh držav Luigi Di Maio in Wang Yi.

Ko je Italija za pomoč zaprosila v skladu z Evropskim kriznim mehanizmom, se ni odzvala nobena država članica. Ne samo to. Nekatere države, kot je denimo Nemčija, so iz strahu pred potencialnim pomanjkanjem doma prepovedale izvoz medicniskih potrebščin. Zato niso mogla na italijanski trg izvažati niti tamkajšnja zasebna podjetja, kot je denimo 3M.

Profimedia
Koronavirusna bolezen je v Italiji doslej terjala vsaj 1266 življenj

Največji žebelj v krsto pa je Italiji zabila nova predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde, ki je v četrtek izjavila, da prizadevanja za obstanek Italije v evroobmočju, ne sodijo v opis njenega dela. Njen komentar je povzročil padce vrednosti italijanskih državnih obveznic. “Italija je potrebovala pomoč, dobila pa je klofuto,” se je na to odzval Matteo Salvini, vodja populistične desničarske stranke Liga, ki jo po javnomnenjskih raziskavah podpira največ italijanskih volivcev. “Edina pomoč, ki smo jo od Evrope dobili je bil padec trgov. /.../ Včeraj je Italija izgubila 68 milijard evrov prihrankov.”

Oglasil se je celo umirjeni italijanski predsednik Sergio Mattarela, ki je ravno tako kritiziral Evropsko unijo. Italija pričakuje “iniciative solidarnosti, ne prepreke delovanju,” je bil oster.

Vse to je Italijanom poslalo slab signal. Zdi se, da jih je evropska skupnost pustila na cedilu. In to se jim dozdeva že dlje časa. Kolektivna solidarnost ne deluje zdaj, ravno kakor ne deluje na področju migrantske krize in kakor ni delovala v času krize evroobmočja. Ni torej nenavadno, da v italijanski politiki zmagujejo evroskeptiki kot sta Liga in Gibanje pet zvezd.