tehnologija

Droni s kilogrami strupa bodo lovili podgane in podlasice

B.K.
14. 3. 2020, 09.26
Posodobljeno: 14. 3. 2020, 09.28
Deli članek:

Invazivnim vrstam, ki prebivajo na novozelandskem otočju, se ne piše nič dobrega.

Profimedia
Velika podlasica (Mustela erminea)

Na Novi Zelandiji razvijajo poseben helikopterski dron, ki bo lahko biologom pomagal pri lovu na invazivne vrste na otočju. Podgane, podlasice in drugi plenilci so se namreč namnožili do te mere, da ogrožajo populacije domorodnih vrst. Kiviji, ogrožene ptice, ki jih je moč najti le na otočju Nove Zelandije, denimo že izgubljajo bitko proti podganam, ki se prehranjujejo z njihovimi jajci.

Novozelandska vlada je zato obljubila, da bo v naslednjih 30 letih z otočja, ki ga sestavljata dva glavna otoka in več manjših otočkov, iztrebila vse invazivne vrste.

Lov na prišleke ni toliko zahteven, ko je te potrebno nadzorovati v bližini mest in naselij, postane pa to toliko večji izziv, ko govorimo o populaciji, ki živi na odročnih krajih. Znanstveniki in inženirji zato razvijajo poseben, sedem metrov dolg dron, ki bo lahko prenašal več sto kilogramov strupenih vab. Te bo odlagal na nedostopnih točkah, kot so denimo vznožja klifov ter strmih grap, ali področja zaraščenih pragozdov.

Biologi so to delo doslej opravljali z navadnimi helikopterji, kar pa se je izkazalo za predrago in prenevarno. Napori za ponovno vzpostavljanje ravnovesja v naravi so se namreč večkrat končali tragično – s strmoglavljenjem.

Ob tem sta tako izdelava kot vzdrževanje dronov mnogo cenejša. Na uro ima dron kar za dve tretjini manj stroškov od helikopterja, njegov ogljični odtis pa je nižji za kar 85-odstotkov.

Doslej je novozelandska vlada iztrebila invazivne škodljivce na 117 manjših otočkih. Prizadevanja pa bodo sedaj usmerili na glavna dva otoka.