število mrtvih v Evropi preseglo 500 ljudi

V Italiji v zadnjem dnevu umrlo skoraj 100 ljudi, vlada zaprla vsa smučišča

A.S./STA
9. 3. 2020, 20.13
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 20.19
Deli članek:

V Italiji je zaradi novega koronavirusa v zadnjem dnevu umrlo 97 ljudi, skupaj je število žrtev naraslo na 463. Število okuženih z virusom sars-cov-2 pa je v Italiji naraslo na 7985, je danes sporočil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli.

Profimedia
Z novim številom smrtnih žrtev v Italiji je število mrtvih v Evropi preseglo 500 ljudi.

Samo v Lombardiji, ki je najhuje prizadeta italijanska dežela, je doslej skupno umrlo 333 ljudi. Kot je pojasnil Borrelli, je bila večina smrtnih žrtev starejša od 70 let. V Italiji je sicer doslej ozdravelo 724 ljudi.

Z novim številom smrtnih žrtev v Italiji je število mrtvih v Evropi preseglo 500 ljudi. Po celem svetu je novemu koronavirusu podleglo okoli 3890 ljudi, od tega okoli 3100 na Kitajskem.

Italija je uvedla stroge ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Od nedelje je v Italiji v karanteni 16 milijonov ljudi, ki ne smejo vstopati ali odhajati s tega območja brez resnega in nujnega razloga. Karantena med drugim zajema finančno središče Milano, Benetke z okolico, Padovo, Modeno, Parmo in Rimini. Na območju živi četrtina od 60 milijonov prebivalcev Italije.

Na prizadetih območjih je promet danes potekal, čeprav ponekod v okrnjeni obliki. Letala so tako vzletala z letališča v Milanu in Benetkah, železniški promet pa je bil rahlo okrnjen. Oblasti so sicer aktivirale nadzore na železniških postajah, letališčih in avtocestah. Vsak, ki želi mimo nadzorne točke, mora predložiti obrazložitev razlogov za pot.

Ljudje lahko zapustijo območje le v nujnih primerih ali zaradi službe, obrazec pa lahko izpolnijo pri nadzorni točki. Tistim, ki brez dovoljenja zapustijo območje v karanteni, grozi pregon zaradi neupoštevanja predpisov oblasti, kar pomeni do tri mesece zapora in globo v višini do 206 evrov.

V Milanu so bile danes zaprte številne trgovine in lokali, na ulicah je bilo le malo ljudi in avtomobilov. Na blagajnah trgovin so ljudje, ki so čakali v vrsti, imeli med seboj meter razmaka.

Zaprta vsa smučišča

Italijanska vlada je zaradi epidemije koronavirusa danes odredila zaprtje vseh smučišč. Ukrep bo v veljavo stopil opolnoči.Nekatera smučišča so se za predčasni zaključek sezone že pred tem odločila prostovoljno.

Že pred tem so predčasni zaključek sezone napovedala smučišča Kronplatz, Alta Badia, Gröden/Seiser Alm, Val di Fassa/Carezza, Arabba/Marmolada, 3 Zinnen Dolomiten, Val di Fiemme/Obereggen, San Martino di Castrozza/Rollepass, Gitschberg Jochtal-Brixen, Alpe Lusia/San Pellegrino in Civetta. 

Smučarska sezona se sicer preveša v pozno fazo, zato se je število smučarjev tudi na italijanskih smučiščih tako ali tako zmanjševalo.