Državna tožilka predlagala 30 let

Kriv dolgoletnega trpinčenja mame, invalidne žene in hčerke ter uboja. Kazen? 12 let zapora

A.S./STA
9. 3. 2020, 18.18
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 18.30
Deli članek:

Okrožno sodišče v Novi Gorici je Dragana Kukanjo spoznalo za krivega kaznivega dejanja uboja matere in dolgoletnega nasilja v družini in ga nepravnomočno obsodilo na 12 let zapora. Obtožnica ga je sicer bremenila umora mame. Sodnik Igor Majnik je obdolženemu do pravnomočnosti sodbe tudi podaljšal pripor.

STA
Kukanja je po mnenju sodnega senata kriv dolgoletnega trpinčenja in nasilja nad ostarelo materjo, invalidno ženo in hčerko.

Kukanja je po mnenju sodnega senata kriv dolgoletnega trpinčenja in nasilja nad ostarelo materjo, invalidno ženo in hčerko. Za to kaznivo dejanje so mu prisodili dve leti in šest mesecev zaporne kazni. Za uboj so mu dosodili 10 let zapora in tako izrekli enotno kazen 12 let zapora. Državna tožilka Marta Durnik Vukelić je sicer zanj predlagala skupno 30 let zaporne kazni.

Tožilstvo je obdolženemu očitalo še dve kaznivi dejanji, in sicer zanemarjanje mladoletne osebe in povzročitev hudih telesnih poškodb. Sodnik je v obrazložitvi sodbe danes pojasnil, da se je tekom sojenja pokazalo, da Kukanja mame ni želel ubiti, ko je sprevidel svoje dejanje, pa je postal paničen in mu je bilo žal.

Olajševalne okoliščine

Sodnik je obdolženemu kot olajševalno okoliščino štel dosedanjo nekaznovanost, starost, zmanjšano prištevnost zaradi alkoholiziranosti in stisko, v kateri se je tedaj znašel. Kot oteževalne okoliščine pa je izpostavil dolgotrajnost njegovega početja, nebogljenost žrtve in način storitve kaznivega dejanja.

Tožilka Marta Durnik Vukelić je v izjavi po izreku sodbe izrazila zadovoljstvo nad tem, da je sodišče obdolženca spoznalo za krivega. O možnosti pritožbe pa bo še razmislila.

STA
Za uboj so mu dosodili 10 let zapora in tako izrekli enotno kazen 12 let zapora.

Oproščen plačila stroškov sodnega postopka

Zagovornik obsojenega Mitja Podgornik je po izreku sodbe dejal, da so upali, da bo sodišče razumelo njihove argumente in izrazil zadovoljstvo, da je sprejelo njihove argumentacije vsaj glede prištevnosti in naklepa. Kot je dejal, se bodo o morebitni pritožbi odločili šele po prejemu pisne sodbe.

Sodišče je na zagovornikov predlog Kukanjo oprostilo plačila stroškov sodnega postopka in nagrade zagovorniku, plačati pa bo moral nagrado za pooblaščenca oškodovank.

Spomnimo:

Kriminalisti so lanskega 4. septembra v stanovanjsko hišo v Črničah prispeli po klicu obdolženega. Ta jim je dejal, da je njegova 91-letna mama padla po stopnicah in ne kaže več znakov življenja. Tudi medicinsko osebje ji ni moglo pomagati in so lahko le potrdili njeno smrt.

Med kriminalistično preiskavo pa se je izkazalo, da je žrtev umrla okoli 8. ure zjutraj, po večurnem fizičnem nasilju. Osumljenec je nekaj po 9. uri poklical novogoriški center za obveščanje in prijavil nezgodo. Še pred prihodom reševalcev in kriminalistov naj bi poskušal in deloma tudi uspel odstraniti sledove kaznivega dejanja ter prirediti dokaze, so tedaj navedli policisti.