Bo Počivalškovo afero pregledala komisija DZ za nadzor javnih financ?

V SMC za novo afero znova krivijo zlonamerne medije

Mihael Korsika
9. 3. 2020, 19.04
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 19.04
Deli članek:

Ob najverjetnejšem oblikovanju vlade SDS, SMC, NSi in Desus predstavljamo glavne kazalnike stanja v državi in stališča strank do dveh afer predsednika SMC in predsednice Desusa, ki bi lahko krojile usodo prihodnje vlade.

STA
Zdravko Počivalšek je SMC prevzel lani jeseni, Aleksandra Pivec Desus januarja.

Prihodnja vladna koalicija SDS, SMC, NSi in Desus prevzema oblast v dobrem finančnem stanju državnega proračuna in v senci afer predsednika SMC Zdravka Počivalška ter predsednice Desusa Aleksandre Pivec. 

BDP in INFLACIJA

Inflacija 2 %

Rast BDP* 2,4 %

BDP 45,7 milijarde

BDP na prebivalca 22.083 evrov

Dolg države 70,4 %

BDP 32,22 milijarde evrov

* BDP v letu 2019

Politiki, ki sedijo na najbolj pomembnih položajih v državi, številne afere preživijo brez praske, v nekaterih primerih pa posledice pridejo z zakasnitvijo.

V času vlade Marjana Šarca je tako moral ministrski stolček zaradi razkritja afere maketa drugega tira, da je šlo za vnaprej dogovorjen posel, še pred objavo javnega razpisa zapustiti okoljski minister Jure Leben iz SMC. Čeprav so se nepravilnosti dogajale v vladi Mira Cerarja, ko je bil Leben državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor, je moral Leben oditi. Odstopil je seveda »čiste vesti« in zaradi pritiska javnosti, kasneje je izstopil tudi iz stranke.

V primeru, da bo ministrska ekipa prihodnje vladne koalicije v državnem zboru potrjena, koalicija štirih strank SDS, SMC, NSi in Desus začenja svoje delo z dvema sivima madežema.

Predsednica Desusa se je pred kratkim otepala očitkov o neupravičenih zaslužkih v okviru projekta Script. Minuli teden pa je portal necenzurirano.si razkril afero na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Počivalšek.

Leta 2018, mesec dni po tem, ko je podjetje Art Rebel 9 ostalo brez denarja za izdelavo makete za drugi tir, je ministrstvo podjetje sofinanciralo v višini 400 tisoč evrov.

TRG DELA

Brezposelnost 4 %

Minimalna bruto plača 940,58 evra

Bruto povprečna plača 1855,25 evra

Neto povprečna plača 1214,93 evra 

Vse parlamentarne stranke smo povprašali za komentar glede domnevnih nepravilnosti.

Zlonamernost medijev

V SMC se ne želijo opredeljevati glede zadeve Script in predsednice Desus Aleksandre Pivec. »Teh domnev in očitkov ne komentiramo. Zaupamo v nadzor nad porabo javnih sredstev in v to, da bodo kakršnekoli nepravilnosti obravnavane na ustrezen način,« so nam odgovorili.

Stranko modernega centra pa so pričakovano prepričala pojasnila, ki jih je javnosti posredovalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi njihov strankarski šef. Pojasnila so po njihovem mnenju ovrgla vse dvome o zakonitosti in preglednosti postopka, s katerim je podjetje dobilo javno subvencijo.

V SMC so glavnega krivca za izbruh afere, tako kot ob Lebnovem odstopu, našli v novinarjih. »Mediji, ki povezujejo poslovanje naše stranke z omenjenim podjetjem ali rabo proračunskih sredstev v okviru javnega razpisa na omenjenem ministrstvu, nimajo za to nikakršne osnove: ne gre le za površnost, temveč pogosto tudi zlonamernost, ki je očitno namenjena ustvarjanju novega konstrukta ter blatenju,« so nam sporočili iz SMC.

STA
Zaradi afere maketa drugega tira je lani odšel minister za okolje Jure Leben.

POKOJNINE

Število upokojencev 622.799

Povprečna neto pokojnina 665 evrov

Povprečna invalidska pokojnina 515 evrov

Zagotovljena pokojnina za 40 let dela 538 evrov 

V trenutno še vedno največji vladni stranki LMŠ poudarjajo, da imamo v Sloveniji pristojne institucije oziroma organe ter postopke, katerih naloga je, da v tovrstnih primerih ugotovijo, ali je prišlo do kakršnihkoli nepravilnosti ali kršitev zakonodaje. »Na nosilcih javnih funkcij pa je, da v primeru ugotovljenih nepravilnosti prevzamejo odgovornost in se ustrezno odzovejo. V primerih utemeljenih sumov o nezakoniti, nenamenski ali neracionalni porabi javnega denarja bi lahko o tem razpravljala tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ,« so sporočili iz LMŠ.

Ob najverjetnejšem imenovanju nove vlade se bodo spremenila nekatera razmerja v parlamentarnih odborih. V LMŠ so že izrazili neuradno željo, da bi vodili prav parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ, v kateri ima večino opozicija.

Iz SDS in Desusa brez odgovorov

Iz prihodnje vladne koalicije so nam glede afer Počivalška in Pivčeve odgovorili le še iz Nove Slovenije, kjer niso seznanjeni s podrobnostmi, zatu ju »težko« komentirajo. »Imamo pa v stranki v primerih morebitnih sumov na nezakonita dejanja vedno enako stališče. Zadeve naj čim prej preiščejo pristojni organi in v skladu z zakoni in svojimi pristojnostmi ustrezno ukrepajo,« pojasnjujejo v NSi.

POLICIJA IN VOJSKA

Število pripadnikov Slovenske vojske 6359

Vojaška pogodbena rezerva 669

Število policistov 8189

Podobno pravijo v Stranki Alenke Bratušek, kjer pričakujejo, da se te zadeve razjasnijo. »Zanje pa naj odgovarjajo in se odzovejo tisti, ki so vanje neposredno vpleteni. V SAB že od nekdaj zagovarjamo zakonito in transparentno porabo javnih sredstev in ničesar ne skrivamo,« odgovarjajo v SAB. 

Predsednik najmanjše parlamentarne stranke SNS Zmago Jelinčič ugotavlja, da se podjetje Art Rebel 9 ukvarja z vizualno komunikacijo, zato težko sodi, kakšen je bil razlog za nakazilo 400 tisoč evrov. »Glede na to, da pa je bilo omenjeno podjetje vpleteno v afero maketa drugega tira, pa bi težko našel povezavo med obema zadevama. Gre za očitke, ki jih vsake toliko časa poslušamo zdaj v zvezi z enim, zdaj v zvezi z drugim politikom,« meni Jelinčič. Očitki so po njegovem mnenju premalo, da bi se v stranki opredelili glede njih. »Če pa se bo pokazalo, da gre za dejanske nepravilnosti, bomo ustrezno odreagirali,« zagotavlja Jelinčič.

Kot že zapisano, prihodnja vladna koalicija SDS, SMC, NSi in Desus državo prevzema v dobrem finančnem stanju. V okvirčkih predstavljamo glavne kazalnike, s katerimi mandat končuje vlada Marjana Šarca v odstopu oziroma ga najverjetneje začenja vlada pod vodstvom Janeza Janše.