Omejevanje širjenja okužbe

Odslej veljajo nekateri novi, strožji ukrepi

S.R.
9. 3. 2020, 16.42
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 22.06
Deli članek:

Slovenski premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, je za danes sklical sejo sveta za nacionalno varnost, na kateri so razpravljali o aktualnih razmerah glede koronavirusa.

Bobo
Izjava za javnost po seji sveta za nacionalno varnost.

Marjan Šarec je zaradi širjenja novega koronavirusa za danes sklical sejo sveta za nacionalno varnost, na kateri so se seznanili s trenutnimi razmerami. »Glede na situacijo, ki se spreminja iz ure v uro, je pomembno, da se sedaj ta problematika dvigne na najvišjo politično raven in se dogovorijo nadaljnji ukrepi in koraki,« je v petek, ko je sklic seje najavil Šarec, pojasnil minister za zdravje Aleš Šabeder. Ta je pred prihodom na sejo napovedal nekatere nove ukrepe v boju proti širjenju okužbe. 

Bobo
Sejo v razširjeni sestavi je v petek sklical Šarec.

Kot je po seji potrdil tudi Šabeder, je v tem trenutku po 1227 izvedenih testih potrjenih 23 primerov okužbe (9 v Ljubljani, 3 na Štajerskem, 1 v slovenski Istri in 10 na Dolenjskem). Kasneje so sicer potrdili še dva primera: Kot je neuradno izvedela STA, je med drugim okužena tudi oseba iz vodstva UKC Ljubljana, ki nima stikov z bolniki. Gre za sekundarno okužbo, medtem ko gre pri zadnjem potrjenem primeru za uvoženo okužbo.

Poudaril je, da so vse te nove okužbe predvidljive in prihajajo iz istega kroga. Po navedbah direktorice NIJZ Nine Pirnat gre za »uvožene primere,« večinoma iz Italije, in »sekundarne okužbe,« torej okužbe, povezanih z znanimi primeri.

Natančneje, osem z zdravnikom v Zdravstvenem domu Metlika, pri čemer se je eden med njimi nespametno sam zglasil v bolnišnici, zaradi česar še ugotavljajo, s kom vse je bil v stiku, ter en primer prenosa okužbe v Ljubljani. Med 23 okuženimi je sicer sedem zdravstvenih delavcev, vsi pa so iz delovnega procesa izključeni. Vsi bolniki se počutijo dobro in se trenutno nahajajo v UKC Ljubljana, UKC Maribor in Splošni bolnišnici v Novem mestu. Pirnatova se je ob tem zahvalila vsem zdravnikom in zdravstvenim delavcev, ki v zadnjih dneh delajo »izjemno delo.« 

Po Šarčevih besedah so na današnji seji Sveta za nacionalno varnost govorili tudi o ukrepanju posameznih ministrstev. Zdi se mu pomembno, da so ministri v odhajanju začeli sodelovati z novimi ministri, da bo prehod čim bolj gladek in da se zagotovi potrebno kontinuiteto. Ocenjuje, da smo trenutno v fazi, ko virus zaustavljamo na ravni, ko še ravnamo sorazmerno. Svet se bo ponovno sestal, ko bo za to potreba, je še povedal.

Po seji sta za medije spregovorila tudi Šarec in mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša. Po navedbah Šarca širjenje virusa ne pomeni zgolj zdravstvenega problema, temveč je velik problem tudi za gospodarstvo. Poudaril je, da bomo v slabem tedni dni dobili novo vlado, zato morajo ministri, ki odhajajo, in tisti, ki prihajajo, že zdaj sodelovati. »Treba je zagotoviti kontinuiteto, da bo spopadanje s koronavirusom teklo na prej,« je dejal. Da gre za občutljivo fazo, ko poteka bitka s časom, pa je povedal Janša, ki je dodal, da širjenja ni mogoče ustavili z danes na jutri. »Gre za vprašanje, ali smo ga sposobni omejiti do te mere, da ne bo presegel kapacitet zdravstvenega sistema,« je pojasnil.

Bobo
Seje sta se udeležila tako Šarec kot Janša.

Novi ukrepi 

Vzpostavili so tudi nov klicni center, kjer so državljanom na brezplačni telefonski številki 080 1404 vsak dan med 8. in 20. uro na voljo vse potrebne informacije.

Šabeder je razkril tudi nove sklepe, ki so jih sprejeli na današnji seji. Tako so do nadaljnjega prekinili izvajanje splošnih zdravstvenih storitev v zdravstvenih domovih v Metliki, Novem mestu in Črnomlju ter Splošni bolnišnici Novo mesto. V teh ustanovah bodo do nadaljnjega obravnavali le akutne, najnujnejše primere, ki lahko pripeljejo do poslabšanja stanja. Hkrati je delodajalce, zlasti na območju Novega mesta in Bele krajine, pozval, naj svoje zaposlene, ki pri sebi prepoznajo klinične znake oziroma so bolni, opozorijo, naj raje ostanejo doma. Kolikor je možno, naj se tudi izvaja delo na domu. Odsvetujejo pa tudi nenujna službena potovanja. 

Kako bodo izvajali nadzor na mejah, še ni popolnoma jasno, več bo znano v prihodnjih dneh. Je pa po Šabedrovih besedah minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar zagotovil, da lahko policija v 48 urah vzpostavi nadzor na meji, medtem ko bo maloobmejne prehode verjetno treba zapreti.

Na seji so sprejeli tudi nekatere ukrepe na meji. Tako bodo na meji z Italijo v naslednjih dneh začeli izvajati kontrole potnikov, pri čemer se ne bo izvajalo jemanje brisov, saj bi bilo to nestrokovno in neučinkovito. Kot je namreč pojasnila Pirnatova, je jemanje brisov v fazi inkubacije povsem neuporabno, saj se lahko znaki okužbe pojavijo v naslednjih dneh, ko se oseba zaradi negativnega testa šteje za »zdravo.« Bodo pa odslej na brniškem letališču merili telesno temperaturo. Hkrati bodo vsi potniki, ki bodo prispeli v Slovenijo, ob prečkanju meje prek SMS sporočila obveščeni o preventivnih ulkrepi, ki veljajo v državi, za vsa gospodinjstva pa bodo natisnili tudi letake o nasvetih glede ravnanja v trenutnih razmerah. Šol in vrtcev se zaenkrat ne bo zapiralo, a se jih bo po potrebi zapiralo po presoji pristojnih služb na terenu. .

Zaostrili so tudi ukrepe, povezane s prireditvami. Tako se bodo vse športne prireditve z več kot 500 udeleženci, kot sta denimo pokal Vitranc in Planica, se bodo izvedle brez gledalcev. Prireditve v zaprtih prostorih so odslej omejene na 100 oseb in ne več 500, kot je veljalo do danes. Po Šabedrovih besedah bo inšpekcijska služba ministrstva za zdravje vzpostavila dežurno službo, ki bo na terenu 24 ur na dan izdajala odločbe kršiteljem odredbe o prepovedi zbiranja na javnih prostorih.

Poleg tega bo ministrstvo za finance po Šabedrovih napovedih sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme. Naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask. Vsa gospodinjstva po državi pa bodo prejela tiskane letale z navodili za ukrepanje.

Šabeder je ocenil, da se bodo danes sprejeti ukrepi veliko ljudem zdeli prestrogi in preuranjeni. A je bilo po njegovih besedah "časovno okno, ki ga imajo za dodatne ukrepe, zelo majhno", zato je bilo treba odreagirati s strožjimi ukrepi. Te bodo začeli sproščati, če bodo uspeli zajeziti širjenje virusa, je dodal.

Bobo
Izjava za javnost po seji sveta za nacionalno varnost.