Izjava

VIDEO: Zdenka Čebašek – Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije: navodila za zdravnike in zdravstvene delavce so pomanjkljiva

J.P.
9. 3. 2020, 12.44
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 15.17
Deli članek:

Predsednica in podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije o aktualnih razmerah na terenu med zdravniki in obravnavi pacientov v zobozdravstvenih ordinacijah za preprečevanje širjenja koronavirusa.

STA
Krunoslav Pavlović in Zdenka Čebašek – Travnik

Zdenka Čebašek – Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), in Krunoslav Pavlović, podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije, sta dala izjavi v zvezi z aktualnimi razmerami in nadaljnjimi ukrepi zajezitve širjenja okužbe z koronavirusom.

Po njenih besedah bi morali testirati vse, ki se vračajo z ogroženih območij, ne le tiste, ki kažejo simptome. 

Kot je dejala Čebašek – Travnikova, zdravniki ne vedo, kako naj ravnajo na delovnih mestih, da ne bodo sami nosilci ali prenašalci in kako naj se zavarujejo pred okužbo. Prav tako naj ne bi bilo dovolj zaščitne opreme. V posebej hudih težavah so tisti, ki so v neposrednem stiku s pacienti, denimo zobozdravniki, okulisti, … Dejala je še, da je ZZS v stiku z izpostavljenimi zdravniki. V Metliki tako opravljajo samo administrativna opravila, kar nekaterim pacientom ni pogodu, "zaradi česar je situacija lahko večkrat neprimerna". Z okoliškimi zdravstvenimi enotami in NMP dogovorili, da jim pomagajo. 

Povedala je tudi, da dobivajo neprijetna sporočila, v katerih javnost krivi zdravnike, da so sploh oboleli. Dobivajo tudi zmerljivke. Zato so se odločili, da bodo omogočili pogovore za vse, ki se zaradi tega znajdejo v stiski. Poudarila je, da so se okuženi zdravniki ravnali po navodilih ministrstva za zdravje. "Ni bilo navodila, da se samoizolirajo," je dejala in dodala, da je pripisovanje odgovornosti zbornici in zdravnikom nekorektno. Poudarila je tudi, da lahko zdravniki in zdravstveni delavci odklonijo delo, če jim delodajalec ne nudi zaščitne opreme.

ZZS je sicer v tem tednu odpovedal vse dogodke. Izjema bodo izobraževanja, namenjena temu, kako ravnati v tej situaciji. Dejala je še, da kolegi iz Italije že sporočajo, kako hudo je pri njih, in dodala, da si prizadevajo, da bi zdravniki in drugo zdravstveno osebje svoje delo kar najbolje opravljali, dokler bodo zmogli.

Zdravniki se nagibajo k poostritvi ukrepov.

Ogroženi zobozdravniki

Po Pavlovićevih besedah v zobozdravstvenih ambulantah opravljajo dejavnosti, ki predstavljajo največje tveganje, a nimajo potrebne zaščitne opreme. Stroški so poskočili, a zobozdravniki od zavarovalnice ne dobijo dodatnih sredstev, zato lahko obravnavajo le zdrave paciente. Vsi drugi morajo prej poklicati, je poudaril.

"Vsi smo zaskrbljeni"

Zdenka Čebašek - Travnik se je v javnem pismu odzvala na "neprimerne kritike", kot je zapisala, predsednika vlade Marjana Šarca in ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki sta jih izrekla na njen račun. Šabeder je od nje zahteval, "naj zbornica neha širiti paniko in zavajati javnost", angažiran pa je bil tudi sociolog Samo Uhan, ki je, tako Čebašek Tavnikova, "v znanem mediju poudarjal mojo nekompetentnost". "Vse v službi aktualne politike, ki ni in ne bo prevzela niti najmanjše odgovornosti za vse prepozne ukrepe in napačna navodila, ki so bila sporočena splošni in strokovni javnosti, predvsem zdravnikom. Predstavniki drugih poklicnih skupin v zdravstvu se v teh dveh tednih niso izpostavljali s postavljanjem neprijetnih vprašanj. Posledično tudi vse kritike letijo le na zdravniško zbornico in zdravnike," je zapisala in dodala, da so zaskrbljeni vsi: "Bojimo se, da ne bomo zmogli, da nas bo zaradi okužbe vse manj na delovnih mestih. In da ne bomo zmogli pomagati bolnikom, ki jih bo vse več."

"Iz vsega dogajanja povzemamo, da tako ministrstvo kot NIJZ ne poznajo razmer na terenu, saj tam niso prisotni. Zdravniška zbornica, ki je dobila res veliko sporočil o tem, kako resne in zahtevne so razmere na terenu, je poskušala te težave v obliki vprašanj predstaviti MZ in NIJZ. Opozarjali smo tudi, da podana navodila niso uporabna na terenu. Spomnimo se, da je MZ sprva predlagalo 55 vstopnih točk in je bilo skupaj z NIJZ zgroženo nad predlogom zbornice, da OE postanejo vstopne točke. Na našo pobudo so torej nato zmanjšali število vstopnih točk in sprostili blagovne rezerve zaščitne opreme. Niso pa odgovorili na vprašanje razporejanja zaposlenih, kar se bo izkazalo kot ključni problem v naslednjih tednih," je še mogoče prebrati v njenem javnem pismu.

Kot je poudarila, zdravniki ugotavljajo, "da v naši državi ni nikogar, ne osebe, ne institucije, ki bi prevzela osebno odgovornost za vsa priporočila in navodila, ki jih dajejo na MZ in NIJZ zdravnikom. Ni avtoritete, katere beseda bi zmanjšala dvome, dajala točna navodila vsem službam in jih medsebojno usklajevala. Odgovornosti tudi ne more prevzeti skupina naključno v koordinacijo zbranih strokovnjakov, ki vsak s svojega zornega kota opažajo težave in jih sporočajo pristojnim. Na to, da nimamo učinkovitega državnega načrta za učinkovito krizno komuniciranje, je Slovenijo že leta 2017 opozorila Svetovna zdravstvena organizacija. Kdo je odgovoren, da tega nismo popravili in se pripravil na resno krizo?"