V Sloveniji že 23 potrjenih primerov

V občini Vodice potrdili okužbo z novim koronavirusom, v karanteni tudi profesorica kamniške šole

S.R./J.P.
9. 3. 2020, 11.45
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 15.23
Deli članek:

Bolnika z območja občine Vodice, pri katerem so včeraj potrdili okužbo z virusom SARS-CoV-2, so že premestili na infekcijsko kliniko v Ljubljani. Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je medtem pojasnil, da je število potrjenih okužb v Sloveniji naraslo na 19, pozneje pa so bile potrjene še dodatne štiri okužbe.

Bobo
Bolnika so prepeljali na infekcijsko kliniko (fotografija je simbolična).

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji se je povzpelo na 19, je danes ob prihodu na sejo sveta za nacionalno varnost potrdil Aleš Šabeder, slovenska vlada pa je pozneje prek twitterja sporočila, da je število naraslo že na 23.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so za STA pojasnili, da so imeli ponoči hospitaliziranih 15 bolnikov s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Vsi so v izolaciji, trenutno pa ni nikogar, ki bi potreboval specifično zdravljenje, tako jih obravnavajo kot pri ostalih okužbah dihal. Tisti brez simptomov bodo odpuščeni z navodili in odločbo ter bodo pod redno zdravniško kontrolo. Vsa registrirana zdravila, za katera obstaja možnost, da so učinkovita proti virusu, so na voljo, so dodali.

Ministrica za infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je pojasnila, da pričakuje zlasti seznanitev z aktualnimi razmerami. "Strožji ukrepi pa takrat, ko bodo potrebni. Mogoče sploh ne bodo potrebni," je pojasnila. Gre za morebitne ukrepe v zvezi z javnim potniškim prometom, letališči in koprsko luko. Kot je dodala, je ravnokar končala tudi sestanek z direktorji vseh teh podjetjih, ki so po njenih besedah zadovoljni z navodili, ki jih daje Nacionalni inštitut za javno zdravje, in jih upoštevajo, navaja STA.

Pravosodna ministrica Andreja Katič pa je pojasnila, da trenutno stanje v zaporih obvladujejo, o drugih ukrepih pa se bodo odločili glede na morebitno poslabšanje razmer. Prav tako bodo po besedah Katičeve presodili, ali morda omejiti delo sodišč in ostalih pravosodnih deležnikov, še poroča STA.

Preplah je odveč, poudarjajo na občini

O primeru okužbe, ki so ga potrdili že včeraj, tako poročajo iz Občine Vodice. Kot so v izjavi za javnost pojasnili na občini, so bili včeraj popoldne obveščeni o potrditvi suma bolezni COVID-19 pri občanu, ki je bolezen »verjetno prinesel iz tujine preko letališča v Benetkah.« Bolnika v skladu s protokolom trenutno obravnavajo na infekcijski kliniki v Ljubljani, svojce in druge osebe, s katerimi je bila oseba v tesnih stikih in ki še ne kažejo znakov bolezni, pa so preventivno osamili na njihovih domovih. 

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je zaradi širjenja novega koronavirusa za danes sklical sejo sveta za nacionalno varnost, kjer se bodo seznanili s trenutnimi razmerami. Sestanek se je začel opoldne, nato bodo trenutno situacijo in morebitne ukrepe predstavili na novinarski konferenci, poroča STA.

Pristojni organi so z natančnimi navodili glede izvajanja ukrepov za zmanjšanje širjenja virusa seznanili tudi vodstvo vrtca in šolo. Preplah je odveč, poudarjajo na občini ter dodajajo, da »pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 velja enaka preventiva kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Najbolj učinkovita sta redno umivanje rok z vodo in milom ter higiena kašlja. Prosimo vas, da se tudi doma pogovorite z otroki in jih opomnite na pomembnost ustrezne higiene.« Glede sprejetja morebitnih nadaljnjih ukrepov so v nenehni komunikaciji z »državnimi institucijami, obema zavodoma (šolo in vrtcem), štabom civilne zaščite, občinskimi društvi ter drugimi organizacijami, ki delujejo na območju naše občine,« še pojasnjujejo. V občini so do nadaljnjega odpovedali vse javne prireditve, ki se odvijajo v zaprtih prostorih, o vseh pomembnih informacijah pa bodo javnost obveščali prek občinske spletne strani in facebooka. 

V izjavi za javnost so še poudarili, da je pomembno, da »ne vstopate v stavbo zdravstvenega doma, ampak pokličete svojega izbranega osebnega zdravnika oziroma pediatra ali dispečerski center Ljubljana, v okviru katerega so vzpostavili tudi posebno telefonsko številko za osnovne informacije o koronvirusu (01 522 45 40 in 01 522 45 41). Glede nadaljnjega ukrepanja sledite navodilom zdravnika.«

V Zdravstvenem domu Novo mesto okrnjeno delovanje ambulant 

Direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Alenka Simonič je povedala, da so se tudi pri njih odločili za okrnjeno delovanje z namenom zajezitve širitve okužbe z novim koronavirusom, medtem poroča časnik Dolenjski list.

Paciente zato poziva, da se obnašajo samozaščitno in naj ne hodijo v zdravstveni dom, če to res ni nujno. Na vhodu v javni zavod deluje triaža, vse patronažne dejavnosti so odpovedane, prav tako, če ni nujno, naj pacienti ne hodijo na naročene preglede in naj poskrbijo za prenaročilo. Zobozdravstvene ambulante delujejo samo protibolečinsko, vse ostale dejavnosti pa so odpovedane.

V kamniški osnovni šoli razkužujejo pisarne

Svet na Kanalu A pa poroča, da je morala v karanteno zaposlena v kamniški Osnovni šoli Toma Brejca. Gre za profesorico, ki je bila pred tednom dni v stiku z osebo, ki je potrjeno okužena s koronavirusom. Pisarne razkužujejo.