Krizne razmere na grško-turški meji

Von der Leynova pozvala k pomoči migrantskim otrokom brez staršev ali sorodnikov

A.S./STA
9. 3. 2020, 17.39
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 17.53
Deli članek:

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Bruslju članice EU pozvala k pomoči otrokom brez spremstva na grških otokih. Pet članic je pomoč že napovedalo. Slovenija je medtem Grčiji iz Državnega logističnega centra odposlala materialno pomoč.

Reuters
Na grških otokih je veliko otrok brez staršev.

Na grških otokih, na katere se v teh dneh zgrinjajo številni novi migranti, potem ko je Turčija prenehala zadrževati migrante in begunce, je veliko otrok brez staršev, sorodnikov ali skrbnikov. Grčija poziva druge evropske države, naj jih sprejmejo.

"Zelo nujno je treba poskrbeti za mladoletnike brez spremstva. Nujno jih je odpeljati z otokov na varnejše mesto," je pozvala von der Leynova na novinarski konferenci o sto dneh mandata nove komisije in poudarila potrebo po mehanizmu za obravnavo tega perečega problema.

Francija, Portugalska, Luksemburg, Finska in Nemčija so se že pozitivno odzvale, je izpostavila predsednica in opozorila, da bo potrebna nadaljnja pomoč. Prepričana je, da se bo odzvalo še več članic. Pojasnila je, da bo v četrtek v Grčiji, kjer pričakuje več informacij o trenutnem položaju.

Reuters
"Zelo nujno je treba poskrbeti za mladoletnike brez spremstva. Nujno jih je odpeljati z otokov na varnejše mesto," je pozvala von der Leynova

Nemška vlada je sicer danes sporočila, da EU razmišlja o sprejemu do 1500 begunskih otrok iz sprejemnih centrov v Grčiji. "Na evropski ravni se pogajamo o koaliciji voljnih za sprejem teh otrok," so sporočili v Berlinu.

Tudi hrvaški premier Andrej Plenković je v nedeljo izjavil, da je Hrvaška pripravljena sprejeti del begunskih otrok, ki živijo v nehumanih razmerah v sprejemnih centrih na grških otokih.

Na slovenskem notranjem ministrstvu pa so o pomoči otrokom brez spremstva danes dejali: "Uradne prošnje Grčije za sprejem otrok z grških otokov nismo prejeli. Sicer pa vlada RS zaradi opravljanja tekočih poslov o tem niti ne more odločati."

Tudi notranji minister Boštjan Poklukar je minulo sredo v Bruslju dejal, da pobude glede pomoči otrokom brez spremstva v tistem trenutku še niso uradno dobili.

Obenem je Poklukar tedaj spomnil, da je bila Slovenija zadržana do malteškega dogovora štirih članic EU o začasnem mehanizmu za premeščanje migrantov, rešenih v Sredozemlju, ker se sooča z odprto migracijsko potjo, številnimi prosilci za mednarodno zaščito in omejenimi zmogljivostmi.

Slovenija odposlala materialno pomoč Grčiji

Slovenija je danes sicer Grčiji, ki se sooča z novim migracijskim valom, iz Državnega logističnega centra odposlala materialno pomoč. Gre za 30.000 dežnih plaščev za enkratno uporabo, 1500 parov gumijastih škornjev, 9000 odej in 500 spalnih vreč, je pojasnil namestnik generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič.

Pomoč so iz Roj in Zaloga, kjer je skladišče Zavoda za blagovne rezerve, od koder Slovenija pošilja gumijaste škornje, v Grčijo odpremili z dvema tovornjakoma, so sporočili z ministrstev za obrambo in za zunanje zadeve ter Uprave RS za zaščito in reševanje. Prepeljala jo bosta do sprejemne točke, ki jo je določila Grčija, nato pa bo ta država določila, kam konkretno bodo namenili pomoč.

Ocenjena vrednost pomoči skupaj s prevozom znaša 242.300 evrov.

Vodja sektorja za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč z ministrstva za zunanje zadeve Uroš Vajgl je ob tem pojasnil, da bo Slovenija z materialno pomočjo pomagala blažiti stopnjevanje napetosti in težke humanitarne razmere, ki vladajo na grško-turški meji.

Že leta 2017 se je Slovenija, kot so sporočili, na isti poti odzvala z materialno pomočjo, v letih 2018 in 2019 pa je s finančnimi prispevki preko Urada visokega komisarja za begunce (UNHCR) in Mednarodnega odbora Rdečega križa prispevala k obvladovanju migracijske poti čez Zahodni Balkan.

Na vprašanje, ali naj bi EU sprejela 1500 otrok brez spremstva in ali jih namerava sprejeti tudi Slovenija, je Vajgl odgovoril, da naj bi še ta teden Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson potovala na grško-turško mejo, kjer bodo zagotovo o tem potekale razprave, vlada pa se bo do tega morala še opredeliti.

Grški veleposlanik v Sloveniji Kristopulos Karalambos je Sloveniji izrazil globoko zahvalo in hvaležnost za takojšnji odziv, ki je pokazatelj solidarnosti, so še sporočili.

Profimedia
Slovenija bo v Grčijo v okviru evropske skupine za hitro posredovanje na grško-turško mejo poslala štiri policiste.

Slovenija na grško-turško mejo pošilja tudi policiste

Odločitev, da bo Slovenija Grčiji na podlagi prošnje prek mehanizma EU na področju civilne zaščite poslala materialno pomoč, je vlada sprejela na dopisni seji v četrtek.

Slovenija bo v Grčijo, ki se potem, ko je Turčija več tisoč migrantom in beguncem odprla mejo v Evropo, sooča z novim migracijskim valom, v okviru evropske skupine za hitro posredovanje na grško-turško mejo poslala štiri policiste. Ti bodo v skladu z operativnim načrtom Evropske agencije za zunanje meje Frontex tja potovali v torek. Sile Frontex za hitro posredovanje naj bi na grško-turški meji začele delovati v sredo.