Stekla krava

Telica je bila okužena s steklino, skrbi jih, da so se okužili tudi obiskovalci kmetijskega sejma

R.T.
3. 3. 2020, 11.14
Posodobljeno: 3. 3. 2020, 11.21
Deli članek:

Ena od krav na teksaškem rodeu je bila okužena s steklino, obiskovalce zato čaka testiranje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zdravstveni strokovnjaki s teksaškega urada za javno zdravje (Department of State Health Services – DSHS) so v skrbeh, da se je s steklino okužil tudi kateri od obiskovalcev rodea. Obiskovalce, ki so se v kritičnem času gibali na kritičnem območju, pozivajo, naj se zglasijo v zdravstveni ustanovi in se testirajo. 

Steklino je namreč staknila črna telica pasme Brangus, ki so jo na kmetijskem sejmu in rodeu v San Antoniu razstavljali sredi februarja letos. Plemenska krava je bila ravno v tistem obdobju tudi kužna, zato je nevarnost toliko večja, opozarjajo. Dodajajo, da se je krava izven hleva pojavila le v času razstave ter med natovarjanjem ali iztovarjanjem. Opozorilo so opremili tudi s karto celotnega prizorišča, na kateri so mesto, kjer se je gibala telica, označili z velikim rdečim križcem. Steklina je nevarna reč.

Kot je zapisano na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz), je »steklina smrtno nevarna bolezen, ki se prenese z okužene živali na ljudi.« Povzroča jo virus, ki »prizadene osrednje živčevje toplokrvnih živali in človeka.« Običajno se prenaša z ugrizom, a se je mogoče okužiti tudi z božanjem okužene domače živali ali s stikom z okuženimi krvjo, urinom oziroma blatom. Prvi simptomi bolezni, ko se konča inkubacijska doba, ki lahko traja vse od nekaj dni do nekaj let, so razmeroma neznačilni. Pojavijo se vročina, utrujenost, glavobol, slabost, bruhanje, bolečine ter »nenormalni občutki (ščegetanje, zbadanje, mravljinčenje, otrplost) na mestu ugriza, vedenjske motnje, nemir, razdražljivost, preplašenost, depresija, neješčnost, nespečnost, strah, agresivnost.«

V tretji fazi se pojavi tudi prizadetost živčevja, torej – kadar gre za furiozno obliko - obdobje pretirane razdražljivosti, krčev, hidrofobije, zmedenosti, delirija, halucinacij in pretiranega slinjenja, torej simptomi, ki jih ljudje pregovorno povezujejo s steklino. »Bolnik umre v komi teden dni po pojavu simptomov zaradi splošne ohromitve in srčnožilne odpovedi,« še dodajajo pri Nijz. Pri paralitični obliki, ki lahko traja tudi mesec dni, so simptomi manj dramatični, a še vedno pogubni. Smrt je posledica ohromitve mišic jezika, žrela, grla in dihalnih mišic.