Smrka in kašlja

Papež je zbolel, a nima novega koronavirusa

B.K.
3. 3. 2020, 10.02
Posodobljeno: 3. 3. 2020, 10.03
Deli članek:

Test za novi koronavirus Covid-19 je bil pri Frančišku negativen.

Reuters
Papež Frančišek

Voditelj Rimskokatoliške cerkve papež Frančišek je bil testiran za sum novega koronavirusa. Papež je namreč prejšnji teden zaradi bolezni odpovedal večino dogodkov, na katerih bi moral prisostvovati, v nedeljo pa je sporočil, da se za kakšen teden umika iz javnosti, da virus preboli.

Danes pa je italijanski časnik Il Messaggero sporočil, da so papeža testirali za novi koronavirus, vendar so testi pokazali, da ta ni prisoten v njegovem telesu.

Papež bo zaradi virusa sicer vseeno zamudil letošnji postni čas, kar je sporočil že na pepelnično sredo, ko je v javnosti močno kašljal in smrkal. »Nažalost zaradi prehlada letos ne bom mogel prisostvovati pri postu,« je v baziliki sv. Petra dejal Frančišek. »Molitve se bom udeleževal kar od tukaj.«

83-letni Argentinec je sicer dobrega zdravja, a je že pred desetletji zaradi tuberkoloze bil ob eno pljučno krilo. Trpi tudi za vnetim išiasom, zaradi česar ima probleme pri hoji.

Italija je evropska država, ki je bila doslej najbolj izpostavljena pojavu novega koronavirusa. Do danes so oblasti naštele že več kot 2.000 okuženih ljudi, zabeležile pa so tudi že 52 smrti zaradi virusa.