Svet

Posledice podnebnih sprememb: v Avstraliji poletja dvakrat daljša od zim

A.S.
2. 3. 2020, 09.57
Posodobljeno: 2. 3. 2020, 11.30
Deli članek:

Poletja v Avstraliji trajajo dvakrat dlje od zimskih obdobij. Razlog? Podnebne spremembe in naraščanje povprečne temperature ozračja; tako vsaj kažejo analize podatkov nove vremenske študije Avstralskega inštituta.

Reuters
Avstralci še vedno sanirajo posledice požarov, ki so od septembra lani terjali več deset človeških življenj.

Strokovnjaki so primerjali podatke temperaturnih vrednosti v zadnjih dveh desetletjih (od leta 1999 do leta 2018) s podatki, ki so jih meteorologi pridobili sredi 20. stoletja. Zadnjih dvajset let je poletje v Avstraliji trajalo kar mesec dni dlje kot sredi preteklega stoletja, medtem ko se je zima v povprečju skrajšala za tri tedne. Zadnjih pet let pa so bila poletja na omenjeni celini kar 50 odstotkov daljša kot so bila sredi 20. stoletja. 

Rezultati študije Avstralskega inštituta so potrdili, da so na nekaterih področjih, kot je na primer mesto Port Macquarieja na severni obali Novega Južnega Walesa, poletje trajalo kar sedem tednom dlje kot v petdesetih ali šestdesetih letih preteklega stoletja. 

"Naše ugotovitve niso nekaj, kar bi lahko videli v prihodnosti," je povedal Richie Merizan iz omenjenega inštituta in poudaril: "To vse se dogaja sedaj". 

Avstralci še vedno sanirajo posledice požarov, ki so od septembra lani terjali več deset človeških življenj. Uničenih je 12 milijonov hektarjev površin, poginila je skoraj milijarda živali. Čeprav so največji požari pod nadzorom ali povsem pogašeni, jih je še več deset gorelo konec februarja. Ta mesec sicer v Avstraliji tradicionalno označuje konec poletja. "Črno poletje,"je to obdobje leta opisal avstralski premier Scott Morrison

Znanstveniki opozarjajo, da bo naraščanje temperatur pripeljalo do bolj nevarnih požarov in ostalih vremenskih nezgod, krajše zime pa bodo zmanjšale možnosti za ublažitev posledic.