Na uradu koronavirusa

Nov primer okužbe na Hrvaškem znova v Reki, na severu Italije šole in univerze ostajajo zaprte

S.R.
2. 3. 2020, 09.32
Posodobljeno: 2. 3. 2020, 15.00
Deli članek:

Na Hrvaškem so danes potrdili nov, že osmi primer okužbe z novim koronavirusom. Okužbo so potrdili že pri peti osebi iz Reke.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Nov primer okužbe z virusom SARS-CoV-2 je danes zjutraj potrdil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Bolnik se zdravi v zagrebški kliniki za nalezljive bolezni, gre pa že peto obolelo osebo iz Reke. Tam se je prvi okužil približno 50-let star moški, ki je bil zaposlen v neki tovarni v Italiji. Pozneje so okužbo potrdili tudi pri njegovi soprogi in njenemu bratu, včeraj pa še pri njuni hčerki. Beroš je potrdil, da je bil s tem moškim v stiku tudi zadnji, peti bolnik iz Reke. Vsi naj bi sicer imeli blage simptome bolezni. Na Hrvaškem so tako do danes potrdili že osem primerov okužbe z novim koronavirusom. Preostale tri okužene osebe, dvojčka in dekle enega od njiju, prihajajo iz Zagreba. Bile naj bi sicer dobrega zdravja, danes pa bodo predvidoma odločali, kdaj jih bodo lahko iz bolnišnice odpustili.

Šole še vedno zaprte

Število primerov okužbe po svetu sicer vztrajno raste, v Evropi pa so poleg Italije, kjer so konec tedna zabeležili skokovito rast števila okuženih oseb, nekoliko strožje ukrepe sprejeli tudi v sosednjih Franciji in Švici. V Italiji je okuženih že približno 1700 oseb, zabeležili pa so več kot 34 smrti. V treh deželah na severu države, Lombardiji, Benečiji in Emiliji-Romanji, bodo že drugi teden zapored zaprte šole in univerze. Po ocenah analitikov bi lahko izbruh novega koronavirusa krhko italijansko gospodarstvo pahnil v že četrto recesijo v zadnjih dvanajstih letih, poroča tiskovna agencija Reuters. Delo v številnih podjetjih na bogatem severu je namreč povsem zastalo, mnoga so zaprla svoja vrata, hoteli in turistični ponudniki pa poročajo o valu odpovedi rezervacij. 

Drugod po Evropi

V Franciji, kjer je včeraj število bolnikov naraslo na 130, pri čemer se jih 116 zdravi v bolnišnicah, je zdravje devetih oseb »resno.« Doslej sta umrli dve osebi, 12 bolnikov pa naj bi povsem okrevalo. Kot je včeraj pojasnil Jerome Salomon, trenutno drugi mož na francoskem ministrstvu za zdravje in vodja nacionalne službe za javno zdravje, je včeraj pojasnil, da se je 35 ljudi okužilo v tujini, 72 primerov pa je povezanih z »verižnim prenosom okužbe.« 23 primerov še vedno proučujejo. Med primeri, ki so jih potrdili včeraj, so tudi 27-letna mama iz Strasbourga ter njena otroka, stara eno in pet let. Vsi trije imajo blažje simptome bolezni COVID-19. S podobnimi razmerami kot v Franciji se sicer soočajo v sosednji Nemčiji, kjer so doslej prav tako potrdili 130 primerov okužbe.

Pri naših severnih sosedih so doslej potrdili 14 primerov okužbe, trenutno pa obstajajo sumi na novo okužbo v Salzburgu. V Avstriji so doslej testirali 1826 oseb. Na Madžarskem kot v Sloveniji okužbe doslej še niso potrdili. Kar zadeva Evropo, so po poročanju STA prve primere okužb v nedeljo potrdili na Irskem in v Luksemburgu, v nemškem glavnem mestu Berlin in na Češkem, pa tudi v italijanski Gorici tik ob meji s Slovenijo.