stopnjujejo pritisk za uvedbo digitalnega davka

Evropejci za večjo obdavčitev ponudnikov digitalnih storitev

J.P./STA
22. 2. 2020, 14.18
Posodobljeno: 22. 2. 2020, 14.22
Deli članek:

Nemčija, Francija in druge evropske države stopnjujejo pritisk za globalno davčno reformo, s katero bi bolj obdavčili tudi ponudnike digitalnih storitev.

Profimedia
Digitalna podjetja se že pripravljajo na višje davke.

"V tem letu moramo sprejeti odločitev," je danes na srečanju finančnih ministrov držav G20 v Rijadu dejal nemški minister za finance Olaf Scholz.

Za dosego kompromisa do konca leta se zavzema tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire. Le ameriški kolega Steven Munchin je manj navdušen, ZDA so namreč do občutne obdavčitve digitalnih koncernov precej kritične.

Konkretno naj bi odpravili dve pomanjkljivosti v trenutnem davčnem sistemu: z globalno minimalno stopnjo davka naj bi preprečili beg velikih koncernov v davčne oaze, velike digitalne koncerne, kot so Google, Amazon in Apple, pa obdavčili bolj primerno. Ta podjetja ustvarjajo ogromne dobičke v regijah, kjer nimajo svojega uradnega sedeža. Po nekaterih ocenah zato ne plačujejo niti pol toliko davkov kot klasična industrijska podjetja.

Hitro ukrepanje

Na mednarodni ravni tečejo prizadevanja za takšno reformo že dlje časa, nazadnje je svoje predloge predstavila Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Cilj je doseči dogovor do konca leta, ali se bo to časovnico spoštovalo, pa ni znano.

Scholz, Le Maire, španska ministrica za gospodarstvo Nadia Calvino ter italijanski finančni minister Roberto Gualtieri so se danes skupaj zavzeli za hitro ukrepanje. "Če se ne bo ukrepalo zdaj, bo to privedlo do še večje razdrobljenosti globalnega davčnega sistema," so zapisali. Gre za več milijard evrov davčnih prihodkov, ki bi jih lahko namenili za gradnjo šol, bolnišnic in moderne infrastrukture, predvsem pa za ohranitev legitimnosti države in naših demokratičnih vrednot, so dodali.

Američanom se minimalna stopnja davka ne zdi problematična, več težav pa imajo z idejo o globalnem digitalnem davku, saj bi prizadel številna ameriška podjetja. ZDA so zato predstavile nekoliko blažji predlog, po katerem bi koncerni lahko izbirali, ali se vključijo v novi sistem ali ne. Mnuchin je danes dejal, da ne bo nasprotoval hitremu dogovoru, če se bodo vsi strinjali z ameriškim predlogom.

Višji davki

Digitalna podjetja se medtem že pripravljajo na višje davke. Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg je na nedavni varnostni konferenci v Münchnu podprl načrte OECD. "In sprejemamo, da bi lahko nova pravila pomenila, da bomo morali v prihodnje plačevati več davkov, in to v različnih državah," je dejal.

Ker se reforma na mednarodni ravni nikamor ne premakne, je več držav, med njimi Francija in Španija, sprejelo svojo lastno zakonodajo o uvedbi digitalnega davka. Potem ko so ZDA zagrozile s povračilnimi ukrepi, so te načrte sicer zamrznile do konca leta. Generalni sekretar OECD Angel Gurria je v Rijadu posvaril pred ukrepanjem na lastno pest.