širitev

Kljub francoski blokadi Bruselj za tesnejše povezovanje z Balkanom

B.K./STA
17. 2. 2020, 07.58
Posodobljeno: 17. 2. 2020, 07.59
Deli članek:

Čim tesnejši odnosi z državami Zahodnega Balkana so v geostrateškem interesu Evropske unije, je v nedeljo zvečer ob robu neformalnega srečanja z voditelji šestih držav regije v Bruslju poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Profimedia
Ursula von der Leyen

"Mislim, da je v našem skupnem geostrateškem interesu, da se Zahodni Balkan čim bolj približa Evropski uniji," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala von der Leynova. Srečanje ob delovni večerji je v okviru priprav na majski vrh EU in Zahodnega Balkana gostil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Poleg voditeljev Albanije, BiH, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije in Srbije sta se neformalnega srečanja udeležila tudi visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell in hrvaški premier Andrej Plenković kot predstavnik države, ki predseduje Svetu EU.

Sestanek je potekal po tistem, ko je Evropska komisija objavila predlog nove metodologije širitvenega procesa. Predlog predvideva strožjo metodologijo pristopnih pogajanj in reverzibilnost procesa, kar je bil pogoj Francije za začetek pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Von der Leynova je dejala, da želi Evropska komisija razjasniti pot za pristopna pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo - če je le mogoče, pred vrhom EU in Zahodnega Balkana, predvidenim v začetku maja. Evropska komisija predlaga novo metodologijo pristopnih pogajanj, da bi ustvarila novo zaupanje na obeh straneh, je poudarila.

Predsednik Evropskega sveta Michel pa je poudaril, da bo EU potrdila "evropsko perspektivo za celotno regijo in dala jasne usmeritve o nujnem napredku v teh državah na področju vladavine prava, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu".

EU lani ni začela pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo, čemur je nasprotovala predvsem Francija. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v soboto na varnostni konferenci v Münchnu dejal, da je pripravljen podpreti začetek pogajanj Severne Makedonije in Albanije za članstvo v EU. "Čakamo na poročilo v marcu (...) če bodo rezultati pozitivni in vzpostavimo zaupanje, potem bomo lahko začeli pogajanja," je dejal francoski predsednik.