Slovenija

Vice prvak Evrope iz Velenja: »Vem, da sem osvojil kolajno, v resnici še podoživljam tekmovanje, sprejemam čestitke in lepe želje«

R.T.
16. 2. 2020, 21.30
Posodobljeno: 16. 2. 2020, 22.00
Deli članek:

Velenjski karateist Niklas Tamše je na Evropskem prvenstvu v Budimpešti v kategoriji do 55 kilogramov osvojil srebrno kolajno. V finalu je moral s tesnih 3:4 priznati premoč reprezentantu Azerbajdžana Huseynovu.

Osebni arhiv
Niklas Tamše je osvojil srebrno kolajno.

Minuli vikend, med 7. in 9. februarjem, je v Budimpešti na Madžarskem potekalo Mladinsko evropsko in U21 prvenstvo. Slovenske barve je pod vodstvom petih reprezentančnih trenerjev zastopalo trideset reprezentantk in reprezentantov. Največ veselja je slovenski reprezentanci prinesel srebrni Niklas Tamše, ki je lanskoletno deveto mesto iz Svetovnega prvenstva v Čilu le še oplemenitil.

Do kolajne so ga popeljali fenomenalni nastopi. Začel je zelo previdno, saj se z nasprotnikom Abdulahom Backo iz Albanije še ni pomeril. Zmage v prvem krogu se je veselil po sodniški odločitvi (5:0). Nato je gladko (4:0) premagal starega znanca iz Hrvaške, Noo Rumenjaka. Proti Portugalcu Gabrielu Pauolo je slavil s tesnim izidom (1:0). V polfinalu se je pomeril s starim znancem Stefanom Stanojevićem iz Srbije. Gladka zmaga (6:1) ga je popeljala v popoldansko finalno borbo.

V finalu mu je nasproti stal predstavnik Azerbajdžana, Sultan Huseynou. Dvoboj tekmovalcev, ki se dobro poznata z borišč večjih mednarodnih tekmovanj (Karate Grand prix Croatia, Budapest open, Svetovno prvenstvo), je delno odločila sreča, saj se kljub vodstvu Huseynova Niklas ni predal in je vztrajno napadal. V zadnjih sekundah je nasprotnika presenetil z najvišje točkovano tehniko ipon, vendar se je čas na borišču iztekel.

Osebni arhiv
Niklas Tamše

Pomemben del življenja

Že od petega leta starosti je karate pomemben del njegovega življenja. Klub povprečni lanski sezoni je bila menjava kluba in trenerja prava odločitev. Šolske obveznosti na Srednji zdravstveni šoli Celje uspešno usklajuje z vsakodnevnimi treningi doma kot tudi v tujini. Od lanskega leta je njegov matični klub Karate klub Shotokan Radenci, kjer pod strokovnim vodstvom Branka Krambergerja vzdržuje kondicijo, usvaja nove tehnike, prijeme in skupaj kujeta taktike za prihajajoča tekmovanja. Enkrat tedensko se jima na treningih pridruži priznani hrvaški trener Vlado Bošnjak, s katerim Niklas pili tehnike, agilnost in hitrost. 

Tako je Niklas Tamše dokazal, da lahko s predanostjo, voljo, disciplino in neomajno vztrajnostjo, ob podpori in spodbudi staršev, klubskega trenerja in zunanjih sodelavcev kljub rosnim šestnajstim letom postavlja mejnike v slovenskem karateju. Športna disciplina se v svetu tradicionalnih slogov karateja uveljavlja počasi, vendar vedno bolj prodorno, sploh sedaj, ko je bilo soglasno potrjeno, da je karate nov olimpijski šport, ki je vključen v program olimpijskih iger v Tokiu leta 2020.

Svojega in največjega slovenskega uspeha na evropskem tekmovanju se Niklas še ne zaveda in pravi: »Vem, da sem osvojil kolajno, v resnici še podoživljam tekmovanje, sprejemam čestitke in lepe želje. S trenerjem sva analizirala borbe. Vem, da je to trenutno moj največji uspeh v karieri, kaj sledi….s trdim delom je vse mogoče«

Pred vrati pa so že tekmovanja na domačih in mednarodnih boriščih, v maju pa Svetovni kup za mlade na Cipru, kjer bodo nove priložnosti, da svojemu izkupičku doda nove točke na Svetovni WKF lestvici, ki ga trenutno plasira na 5. mesto.