Peter Zupanc

Slovenec na Kitajskem: “Kako je virus nevaren, bomo videli prihodnji teden”

B.K.
31. 1. 2020, 08.20
Posodobljeno: 31. 1. 2020, 08.46
Deli članek:

Novinar Radia Celje, ki že leta živi in dela na Kitajskem, je sporočil, kakšno je stanje zaradi novega koronavirusa.

Peter Zupanc
Peter Zupanc z ženo v Nanningu.

Peter Zupanc, sodelavec Radia Celje sicer pa rodni Polzelan, že več let živi in dela v kitajskem mestu Nanning. Mesto leži približno 1.000 kilometrov stran od Wuhana, kjer se je epidemija koronavirusa začela. Po Zupančevih besedah je v Nanningu še vedno vse “v redu”, a najhujše jih šele čaka.

“Število obolelih v avtonomni pokrajini Guangxi se je v enem dnevu zvišalo za 20, skupaj je pri nas 78 obolelih. Zdaj so okužene vse province na Kitajskem, zadnji je padel Tibet. Potrjenih primerov je skoraj 8.000, od tega približno 170 mrtvih,” je za Radio Celje dejal Polzelan, ki pravi da v Nanningu nošenje obraznih mask ni obvezno, jih pa tudi primanjkuje. “Maske niso nujne, nujno je le merjenje temperature na podzemni železnici. Res pa je, da mask ni za dobiti. Obstajajo telefonske števike, kamor lahko pokličemo, če nam kdo želi prodati maske predrago”.

Prebivalci se sicer na opozorila odzivajo trezno. Ob lepem in sončnem vremenu so ljudje zunaj, odpirajo se restavracije in trgovine. Le šole bodo še dlje časa zaprte. Prava intenzivnost virusa se bo sicer čutila prihodnji teden, je še dejal Zupanc. Takrat se bodo Kitajci vrnili z dopustov, večina ljudi bo v mestih, “na delu, in šele tedaj se bo zares videlo, kako se virus širi in kako je nevaren, in če ter kako Kitajska zna reagirati.”