Turista

Dva primera koronavirusa tudi v Italiji

B.K./STA
31. 1. 2020, 07.17
Posodobljeno: 31. 1. 2020, 08.12
Deli članek:

V Italiji so potrdili prva dva primera okužbe s koronavirusom, sta na pozni večerni novinarski konferenci v vladni palači včeraj potrdila italijanski premier Giuseppe Conte in minister za zdravje Roberto Speranza. Gre za kitajska turista, ki sta dopustovala v Rimu.

Profimedia
Fotografije je simbolična

Direktor rimske bolnišnice Spalanzani Giuseppe Ippolito je pojasnil, da sta bolnika hospitalizirana in v izolaciji. Oba sta v dobri kondiciji, kar jim daje upanje, da se od njiju nihče ni nalezel.

Ansa poroča, da je štirizvezdični hotel v centru Rima, v katerem sta bivala kitajska turista, prazen. Sobo, v kateri sta bila nastanjena, so zapečatili.

"Situacija je resna, a ni razlogov paniko. Zadeve imamo pod nadzorom," je na novinarski konferenci poudaril zdravstveni minister Speranza.

"Smo na preži, potrjena primera nas nista našla nepripravljenih," je še dodal Conte ter izrazil prepričanje, da bo zadeva ostala omejena.

Ob tem je tudi obelodanil, da je vlada sklenila zapreti letalski promet s Kitajsko. "Smo prva država EU, ki se je odločila za tak previdnostni ukrep," je pojasnil.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer sinoči zaradi novega koronavirusa iz Kitajske razglasila izredne zdravstvene razmere po svetu. Ob tem je države pozvala h koordinaciji ukrepov v skladu z njihovimi smernicami, poročajo tuje tiskovne agencije.

Virus je doslej na Kitajskem zahteval 170 smrtnih žrtev. Z novim koronavirusom je po vsem svetu trenutno okuženih več kot 8100 ljudi, kar je več kot pri izbruhu sarsa med letoma 2002 in 2003. Takrat je bilo po podatkih WHO okuženih 8096 ljudi, umrlo jih je 774. Vrhunec okužb z novim koronavirusom sicer strokovnjaki pričakujejo čez približno teden dni.

Izven Kitajske so doslej okužbe z novim koronavirusom potrdili v približno 20 državah.