Groza in strah v graški veleblagovnici

Iz škatle z bananami prilezel ogromen »lovski pajek«

S.R.
29. 1. 2020, 07.55
Posodobljeno: 29. 1. 2020, 09.22
Deli članek:

V enem od supermarketov na avstrijskem Štajerskem sta v ponedeljek pobledeli dve zaposleni, ki sta odpirali škatle z bananami.

Profimedia
Pajek spada v družino sparasidov, tako imenovanih »lovskih pajkov«.

Iz ene od škatel, ki sta jih odpirali nič hudega sluteči uslužbenki v eni od veleblagovnic na območju Gradca, se je nenadoma prikradel orjaški, 8-centimetrski pajek, poroča avstrijski Kronenzeitung. 

Uslužbenki sta šok doživeli ob približno 11.30 uri v ponedeljek in sta nemudoma poklicali pomoč. Ta je prispela v obliki Wernerja Stangla iz Gradca, priznanega strokovnjaka za plazilce, dvoživke in pajkovce. Na kraju se je znašel komaj pol ure po incidentu in takoj zavihal rokave, pajek se je v tem času namreč že potuhnil v neznano. Stangl ga je izsledil v skladišču, ga po nekaj neuspešnih poskusih ujel in spravil v plastično posodo. 

Kot vesten arahnolog, torej strokovnjak s področja arahnologije, znanstvene discipline, ki se ukvarja s proučevanjem pajkovcev, je pojasnil, da gre za povsem nenevarnega, nestrupenega, a eksotičnega pajka iz družine sparasidov (Sparassidae). Gre za tako imenovanega »lovskega pajka« (angl. Huntsman spider), ki so si ime prislužili zaradi hitrosti in načina lova. Pajek je imel za seboj dolgo pot, Stangl pa je soglašal, da mu nov dom nudi kar sam.