Mamilaška mreža je bila razpeta od Južne Amerike, kjer so nabavljali kokain, do Irana, kjer so kupovali heroin. Pot droge je vodila v Evropo, eno od glavnih skladišč pa se je po pisanju Jutarnjega lista nahajalo na območju Ljubljane. Od tam so potem drogo pošiljali na Hrvaško, v BiH in druge države Evropske unije.

Policija meni, da je tolpa prodala več deset kilogramov kokaina in heroina, trgovali pa so tudi z amfetamini, marihuano in hašišem.

V preiskavi, ki jo je vodila hrvaška policija, so sodelovali tudi avstrijski in slovenski policisti. V zadnjih dveh letih so na podlagi sodnih nalogov članom te mamilaške združbe sledili in snemali njihove telefonske pogovore. Med drugim so sledili gibanju vodij tolpe, ki so se večkrat odpravili v Južno Ameriko in Iran, kjer so sklepali posle.

V ponedeljek in torek so sledile aretacije. V Sloveniji in na Hrvaškem so prijeli več kot deset osumljencev, preiskali pa so tudi njihova stanovanja. Jutarnji še piše, da so to narkozdružbo z vrha vodili trije: slovenski, hrvaški in bosanski državljan.