Vprašanje ukinitve je bilo vroč kostanj že vrsto mandatov, vse od preloma tisočletja. Tokratni predlog ukinitve "dopolnilnega" (v narekovajih zato, ker dejansko ne gre za dopolnilno) zavarovanja, ki je bilo uvedeno leta 1992, pa je prišel najdlje v parlamentarnem postopku.

Novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, za obravnavo katere imajo poslanci na voljo skoraj sedem ur, je v DZ vložila Levica, a je koalicija nato predlog preoblikovala z uvedbo obveznega pavšalnega prispevka v višini 29 evrov mesečno.

V LMŠ so pred tretjo obravnavno vložili dopolnilo za dvig prispevka na 32 evrov. Potem ko so v drugi obravnavi umaknili varovalko, da bi morebitne primanjkljaje v zdravstveni blagajni kril proračun, pa sedaj želijo vrniti tako določilo. V SD ob tem predlagajo uvedbo solidarnostne lestvice plačevanja prispevka, a je poslanska podpora temu malo verjetna.

Podporo noveli so napovedali v v koalicijskih LMŠ, SD in SAB ter Levici, proti bodo glasovali v DeSUS. Predlogu pa niso naklonjeni v SDS, NSi in SNS, v SMC bodo o podpori še odločili.