"Načrt proti miru"

Trump in Netanjahu predstavila mirovni načrt za Bližnji vzhod: ustanovitev palestinske države s prestolnico v delu vzhodnega Jeruzalema

A.S./STA
28. 1. 2020, 20.02
Posodobljeno: 28. 1. 2020, 22.02
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem ob strani v Beli hiši predstavil mirovni načrt za Bližnji vzhod, ki ga je tri leta sestavljal njegov zet in svetovalec Jared Kushner. Načrt, ki mu Palestinci nasprotujejo, predvideva tudi ustanovitev palestinske države s prestolnico v delu vzhodnega Jeruzalema.

Reuters
Netanjahu Trumpov načrt podpira.

Trump je mirovni načrt na 50 straneh označil za velik korak Izraela v smeri k miru na Bližnjem vzhodu. "Izrael danes dela velik korak k miru," je dejal Trump o načrtu, ki ga je opredelil kot zgodovinsko priložnost, čeprav so ga Palestinci že vnaprej odločno zavrnili.

"Palestinci živijo v revščini in z nasiljem, pri čemer jih izkoriščajo tisti, ki bi jih radi uporabili kot figure za terorizem. Zaslužijo si veliko boljše življenje" je med drugim dejal Trump in mirovni načrt označil za verjetno zadnjo priložnost zanje.

Trump meni, da je njegov načrt pošten do Palestincev, ker bodo dobili prestolnico države v vzhodnem Jeruzalemu, kjer bodo tudi ZDA sčasoma odprle veleposlaništvo. Zagotovil je, da po načrtu noben Palestinec ne bo moral zapustiti svojega doma. "Veliko sem storil za Izrael in logično je, da moram veliko storiti za Palestince," je dejal Trump.

Jeruzalem pa bo vseeno ostal "nerazdeljena" prestolnica Izraela, kar se ne sklada z zagotovilom, da bo Palestincem pripadel njegov vzhodni del. Netanjahu Trumpov načrt podpira, kakor tudi Netanjahujev konkurent za premierski položaj na volitvah, razpisanih za 2. marec, Benny Gantz, s katerim se je Trump prav tako srečal v Washingtonu.

Netanjahu namerava mirovni načrt že v sredo predstaviti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v Moskvi, Palestinci pa so medtem zaprosili za nujno izredno srečanje zunanjih ministrov Arabske lige, ki bo v soboto. Narašča strah, da bo zaradi Trumpovega načrta prišlo do novega nasilja Palestincev in izraelska vojska je v pripravljenosti.

Netanjahu: načrt je pot do trajnega miru

Netanjahu je načrt pozdravil kot realistično pot do trajnega miru in se je zahvalil Trumpu, da je priznal, da mora Izrael ohraniti suverenost nad dolino reke Jordan in nad deli Zahodnega brega. Zahvalil se je tudi za to, da načrt priznava izraelsko suverenost nad vsemi judovskimi naselbinami Zahodnega brega.

Največja in morda tudi malce presenetljiva novica je, da Trump po vseh ukrepih proti Palestincem in v korist Jeruzalema ni odstopil od rešitve dveh držav. Načrt tudi podvaja obseg ozemlja, ki je trenutno pod nadzorom Palestincev, vendar priznava izraelsko suverenost nad velikimi deli Zahodnega brega, kjer so judovske naselbine.

Mirovni načrt po pojasnilih predstavnikov Trumpove vlade predvideva k štiriletnemu moratoriju na nove izraelske gradnje na Zahodnem bregu, v tem času pa naj bi se Izraelci in Palestinci dogovorili o podrobnostih. Ni sicer jasno, kaj se bo zgodilo, če dogovora po štirih letih ne bo.

"Načrt proti miru"

Trumpov načrt je naletel na kritike demokratskega senatorja Chrisa Van Hollena , ki je dejal, da bo načrt, ki upošteva le eno stran, vodil v še več delitev in konflikta. "To je načrt proti miru," je tvitnil senator.

Tiskovni predstavnik britanskega premierja Borisa Johnsona je sporočil, da bi se lahko mirovni načrt izkazal za pozitiven korak naprej, posebni odposlanec ruskega predsednika Vladimirja Putina za Bližnji vzhod in Afriko Mihail Bogdanov pa je sporočil, da bo Rusija to analizirala, pri čemer ostaja ključnega pomena, kaj si o načrtu mislijo Palestinci in druge arabske države.

Abas: To je udarec stoletja

Palestinski predsednik Mahmud Abas je načrt, ki ga je danes Trump v Washingtonu predstavil na skupni novinarski konferenci z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, zavrnil v posebnem televizijskem nagovoru. Ponujeni načrt je označil za "udarec stoletja".

"Potem, ko smo slišali te smeti, pravimo še enkrat 'ne' temu 'dogovoru stoletja," je dejal palestinski predsednik Abas in napovedal, da se bo vloga palestinskih oblasti zdaj spremenila. Ni sicer pojasnil, kako.

Tudi v Palestinski osvobodilni organizaciji so se odzvali odklonilno do Trumpovega načrta. Poudarili so, da bi bilo treba najprej doseči, da bi Izrael spoštoval mednarodno pravo. V nasprotju s tem pa "načrt ZDA priznava nezakonito izraelsko kolonizacijo in priključevanje zasedenega ozemlja, ki pripada državi Palestini", so sporočili iz te palestinske organizacije.

Medtem se je na Zahodnem bregu zbralo več sto palestinskih protestnikov. Prišlo je  tudi do spopadov med protestniki in izraelsko vojsko, pri čemer je bilo najmanj 13 Palestincev ranjenih.

Trump s tem razočaral tudi druge

Nad Trumpovim načrtom so skeptični tudi drugod. V Iranu so ga ocenili celo kot "izdajo stoletja", ki ji je usojeno, da bo propadla.

Turško zunanje ministrstvo pa je ocenilo, da je načrt "mrtvorojen". "Cilj tega aneksacijskega načrta je uničenje rešitve dveh držav in izkoriščanje palestinskega ozemlja," so še sporočili iz Ankare, ki je sicer močan zaveznik Palestincev.

Še posebej so kritični glede načrta, da bi Jeruzalem ostal "nedeljena prestolnica" tako Izraela kot Palestine. V Ankari so zatrdili, da je Jeruzalem "rdeča črta". "Ne bomo dovolili nobene legitimizacije izraelske okupacije in preganjanja," je še sporočilo turško zunanje ministrstvo in zagotovilo, da bo podprlo le načrt, ki ga bodo podprli tudi Palestinci.