Kdo ostaja?

Putin imenoval novo vlado

B.K.
22. 1. 2020, 10.25
Posodobljeno: 22. 1. 2020, 10.26
Deli članek:

Potem, ko je ruski predsednik napovedal ustavne spremembe in razpustil vlado, je v torek imenoval novo vlado. Težkokategorniki ostajajo, mnogo ministrov pa je zamenjal, poročajo tuji mediji.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin in novi ruski premier Mihail Mišustin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je manj kot teden dni po razpustitvi stare vlade imenoval novo. Dolgoletni premier Dmitrij Medvedjev je bil že prejšnji teden imenovan na novo funkcijo izven vlade, zamenjal pa ga je nekdanji direktor federalne davčne službe Mihail Mišustin.

Nekateri težkokategorniki iz prejšnje vlade ostajajo. Med njimi sta tako zunanji minister Sergej Lavrov kot obrambni minister Sergej Šojgu. Novi ljudje pa bodo prevzeli pozicije ministrov za zdravstvo, izobraževanje, delo in šport. Slednji resor bo iz rok Pavla Kolobkova prevzel Oleg Matitsin, ki je doslej vodil študentsko športno federacijo. Njegova primarna naloga bo omejitev dopingiranja v ruskem profesionalnem športu.

Profimedia
Vladimir Putin z novo rusko vlado.

Putin je vlado razpustil po nagovoru o stanju v federaciji prejšnji teden. V nagovoru je med drugim izpostavil predloge ustavnih sprememb na področju vodenja države. Če bodo te sprejete v obliki, kot jih je predstavil Putin, bo funkcija predsednika oslabljena, več pooblastil pa bo dobil premier, ki ga bo imenoval ruski parlament in ne več predsednik. Tudi vlado bo imenovala duma.