Za novega premierja predlaga direktorja davčne uprave
Putin za novega premierja predlaga vodjo ruskega davčne uprave Mihaila Mišustina. Novega premierja mora potrditi ruski parlament. 53-letni Mišustin, ki širši javnosti ni poznan, davčno upravo vodi od leta 2010. Glasovanje o novem premierju v ruskem parlamentu naj bi potekalo v roku enega tedna.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred tem predlagal vrsto ustavnih sprememb, ki bi okrepile vlogo ruskega parlamenta. Medvedjev je na seji vlade dejal, da bodo predlogi ustavnih dopolnil znatno spremenili ravnotežje moči v državi, zato vlada v trenutni sestavi odstopa. 

"Ko bodo ta dopolnila sprejeti, se ne bo spremenila samo vrsta členov ustave, temveč ravnotežje moči, predvsem med izvršilno, zakonodajno in pravosodno vejo oblasti," je dejal premier. "V tem kontekstu je očitno, da moramo mi kot vlada dati predsedniku države možnost, da sprejme vse potrebne odločitve v teh pogojih. Zato se mi zdi prav, da vlada odstopi," je še dejal Medvedjev. 

Putin se je zahvalil vladi za opravljeno delo. "Želim sem vam zahvaliti za vse opravljeno delo v tej fazi našega skupnega dela in želim izraziti zadovoljstvo z doseženimi rezultati," je dejal. "Ni bilo narejeno vse, a delo se nikoli ne konča," je dodal. Putin je vlado zadolžil, da opravlja delo do imenovanja novega kabineta. Napovedal je še, da bo uvedel položaj namestnika vodje ruskega varnostnega sveta, na katerega bo imenoval Medvedjeva. 

ruski vlada
Reuters
Ruska vlada je odstopila.

Predsedniški sistem ostaja

Putin je danes v letnem nagovoru v parlamentu predlagal spremembe ruske ustave, s katerimi bi povečali pristojnosti parlamenta. Ob tem je napovedal, da bodo o predlogih odločali državljani na referendumu. "Menim, da je nujno izvesti glasovanje državljanov o celotnem svežnju predlaganih dopolnil ustave," je dejal Putin. Kdaj bi izvedli referendum, ni povedal.

"Močno in bogato Rusijo bomo lahko zgradili samo na osnovi spoštovanja javnega mnenja," je poudaril. "Skupaj bomo življenje zagotovo spremenili na bolje," je dodal ruski predsednik. 

Po njegovem predlogu bi poslanci dobili pristojnost imenovanja premierja in članov vlade. Povečale bi se tudi pristojnosti guvernerjev, predsedniški sistem pa bi ohranili. "Rusija mora ostati močna predsedniška republika," je vztrajal Putin, ki se mu mandat izteče leta 2024, po zdaj veljavni zakonodaji pa ne sme več kandidirati. 

Predsednik bo lahko še naprej odstavljal člane vlade, imenoval vodje vseh varnostnih služb ter razreševal predsednika vrhovnega in ustavnega sodišča.