Jeff Bezos

Saudijski princ naj bi vdrl v telefon najbogatejšega Zemljana in mu ukradel podatke

B.K.
22. 1. 2020, 08.56
Posodobljeno: 22. 1. 2020, 09.42
Deli članek:

V mobilni telefon ustanovitelja Amazona so vdrli neznanci, potem, ko je odprl priponko, ki mu jo je poslal Saudijski princ, poroča britanski časnik The Guardian.

Profimedia
Jeff Bezos

Ustanovitelj spletnega trgovca Amazon in lastnik časopisa The Washington Post Jeff Bezos je bil tarča vdora. Po tem, ko si je s prestolonaslednikom rodbine Saud Mohamedom bin Salmanom izmenjal sporočila na aplikaciji WhatsApp, naj bi nekdo iz njegovega telefona pobral zasebne podatke. To naj bi mu potrdila forenzična ekipa, ki je njegov mobilnik pregledala.

Profimedia
Je Mohamed bin Salman podlegel čarom ameriške igralke?

Vdor, ki se je zgodil poleti leta 2018, naj bi omogočilo sporočilo, ki ga je Bezosu, po mesecih nekomunikacije, poslal bin Salman. Kraja podatkov z Bezosovega telefona naj bi se začela, ko je kliknil na okužen videoposnetek, ki mu ga je poslal bin Salman z osebnega profila. Bezos, ki je obogatel z vzponom spletne trgovine Amazon, je tudi lastnik časnika The Washington Times, kjer je bil pred smrtjo zaposlen Saudijski disidentski novinar Džamal Hašodži. Hašodžija so oktobra leta 2018, na saudijskem konzulatu v Istanbulu, umorili saudijski operativci.

Reuters
Džamal Hašodži je bil kritičen do režima savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Razkritje o vdoru prihaja leto za tem, ko je v javnost prišla informacija, da se Bezos ločuje s svojo dolgoletno ženo MacKenzie, saj je začel razmerje z televizijsko voditeljico Lauren Sanchez. Skrivnost je obelodanil časopis The National Enquirer, ki je blizu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, informacijo pa naj bi na časopisu dobili iz zasebnih sporočil med Bezosom in Sanchezovo. Že takrat je obstajal sum, da je Bezosu nekdo vdrl v telefon in te podatke ukradel.

Profimedia
Jeff Bezos in Lauren Sánchez

Ambasada Saudove Arabije v Združenih državah Amerike se je na zgodaj zjutraj na članek v britanskem časniku odzvala negativno in ga označila za absurdnega. Pregled Bezosovega mobilnika je zdaj opravila še posebna agencija Združenih narodov, ki bo danes objavila poročilo o domnevnem vdoru, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg.