Neverjetna zgodba o preživetju?

Misterij Milana Lemica, ki je pred božičem izginil v avstralski džungli, zdaj pa so ga našli

R.T.
14. 1. 2020, 19.03
Posodobljeno: 14. 1. 2020, 20.12
Deli članek:

Moškega, ki so ga tri tedne iskali na območju, polnem krokodilov, so našli živega in zdravega. Se je skrival pred civilizacijo?

Queensland Police Service
Milan Lemic

Če ne bi bilo pomenljivih navedb policistov, bi to bila še ena v vrsti srečnih zgodb, ko so v divjini pogrešano osebo po daljšem času našli živo in zdravo. 29-letni Milan Lemic je namreč pred božičem izginil na odročnem območju deževnega pragozda Daintree na skrajnem severu avstralske zvezne države Queensland. Območje je prepredeno s krokodili in drugim nevarnim, tudi strupenim življem. 22. decembra ga je nazadnje videl nek lokalni kmet. Milan je s svojim terenskim vozilm obtičal v blatu, kmet pa ga je ogovoril ter mu dejal, naj počaka, da bo skočil po traktor in ga rešil iz zagate. Ko se je kmet čez 20 minut vrnil, je tam stalo le še vozilo, za Milanom pa se je izgubila vsaka sled. 

Profimedia
Tri tedne je preživel v deževnem pragozdu Daintree.

Queensland Police Service
Milan Lemic

Začela se je obsežna, skoraj tri tedne trajajoča iskalna akcija, v kateri so si pomagali tudi s helikopterji. Policisti so bili predvsem zaradi številčne prisotnosti krokodilov na trnih, na območje pa je iz zvezne države Viktorija, od koder prihaja tudi Milan, prejšnji teden prispela še njegova zaskrbljena mama Slađana Lemic. Ta se je za informacije obrnila na lokalno prebivalstvo. Včeraj popoldne so Milana izsledili na zahtevnem terenu ob makadamski cesti skozi narodni park, kjer ga je opazil nek motorist. Policija je pojasnila, da so ga našli »v zelo slabem fizičnem stanju,« pri čemer naj bi za preživetje po lastnih besedah jedel jagodičevje. Njegova družina je bila razumljivo presrečna, a policistom celotna zadeva še vedno ne da miru. 

Po navedbah policijskega inšpektorja Denisa Fitzpatricka obstajajo utemeljeni sumi, da se je Lemic pred ekipami, ki so ga iskale, vse te tedne namerno skrival in da ne gre za »neverjetno zgodbo o preživetju.« »Povsem možno je, da je šlo za dlje časa trajajoče aktivno skrivanje pred policijo in drugimi organi, kot je služba za ukrepanje ob nesrečah, ki je v iskanje te osebe vložila veliko časa, naporov in energije,« je dejal Fitzpatrick. Pojasnjuje sicer, da morebitnega vzroka oziroma motiva zaenkrat ne poznajo in da preiskujejo tudi možnost, da mu je v skrivalnicah kdo pomagal.