Nevaren plin

Na Prevaljah zaradi nevarne kemične reakcije evakuirali 100 ljudi, dve osebi v bolnišnici

S.R.
14. 1. 2020, 16.06
Posodobljeno: 14. 1. 2020, 16.57
Deli članek:

Za današnjo dramo v podjetju Lek na Prevaljah je poskrbela napaka v delovnem procesu. Nevarnost je že minila.

Lek
Do nezgode je prišlo v industrijskem obratu Lek Prevalje.

V naselju Perzonali v občini Prevalje, kjer se nahaja industrijski obrat Lek Prevalje, je nekaj minut pred 11. uro prišlo do sproščanja nevarnih plinov v okolico, poroča uprava za zaščito in reševanje. Incident se je zgodil med delovnim procesom, po poročanju STA pa se je v okolico sprostila manjša količina klora. Zaradi napake med delovnim procesom, ko so v posodo s klorovodikovo kislino pomotoma zlili natrijev hipoklorit, je prišlo do kemične reakcije. Nastala je manjša količina plina klora, ki se je sprostila v ozračje v bližnjo okolico obrata. Uhajanje plina so zaustavili v 20 minutah, v roku dveh ur pa v ozračju prisotnosti klora ni bilo več zaznati. Koroški radio je med občane prenesel tudi sporočilo iz podjetja, od koder so jim svetovali, naj preventivno zaprejo okna in se nekaj ur ne gibajo na svežem zraku.

Na kraju so posredovali gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PIGD Lek Prevalje, ki so izvedli evakuacijo približno 100 ljudi iz objekta, prezračili prostore ter jih temeljito izmerili z detektorjem plinov. Kot še poroča uprava za zaščito in reševanje, povečane koncentracije plina v objektu niso zaznali, nevarno snov, iz katere so se sproščali plini, pa so nevtralizirali in jo odstranili v zato namenjene posode. O dogajanju so obvestili tudi pristojne institucije.

Dve osebi, ki sta bili v neposredni bližini dogodka, sta zdravniško pomoč poiskali v dežurni ambulanti Ravne na Koroškem, od koder so ju z reševalnim vozilom ZRCK Ravne na Koroškem prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. "Zaradi majhnih količin plina, ki se je sprostil v ozračje, ne pričakujemo posledic za okolje in krajane," so za STA navedli v Leku.