Lani je Hrvaško obiskalo 20,7 milijona turistov. Ti so ustvarili za 108,6 milijona nočitev, so izpostavili na današnji novinarski konferenci na hrvaškem ministrstvu za turizem. Med gosti iz tujine so največ nočitev ustvarili nemški, 21,2 milijona. Tem sledijo Slovenci z 10,9 milijona nočitvami in Avstrijci z 7,8 milijona.

Pojasnili so, da je bilo turistov iz drugih držav 18,3 milijona, kar je za štiri odstotke več kot v letu pred tem. Ti so ustvarili 94,8 milijona nočitev ali za dva odstotka več kot v letu 2018. Po številu ustvarjenih nočitev med tujimi turisti za Nemci, Slovenci in Avstrijci sledijo Poljaki s 6,1 milijona nočitev in Italijani s 5,5 milijona nočitev, kažejo podatki hrvaškega sistema za registracijo turističnih prihodov eVisitor.

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je izpostavil, da lansko leto ni bilo rekordno samo ko gre za število obiskov in nočitev, temveč so se zvišali tudi prihodki in potrošnja turistov. Prve raziskave kažejo, da je povprečna dnevna poraba turistov lani dosegla 97 evrov, kar je za petino več kot v letu 2018, je dejal.