Črni skrinjici naj bi "odprli" še danes

VIDEO: Iran obtožbe ZDA odločno zavrača: "Z gotovostjo lahko trdimo, da letala ni zadela raketa," gre za ameriško "psihološko vojno"

S.R./STA
10. 1. 2020, 08.14
Posodobljeno: 10. 1. 2020, 14.52
Deli članek:

Mediji so objavili domnevni posnetek sestrelitve ukrajinskega potniškega letala. Če je pristen, potem vse bolj kaže, da je v primeru letalske tragedije v Teheranu šlo za napako iranske protiletalske obrambe. Iran na drugi strani obtožbe odločno zavrača in trdi, da gre za ameriške laži. Črni skrinjici naj bi "odprli" danes, a zaenkrat ni znano, kdo natančno bo analiziral podatke.

Reuters/YouTube
Ukrajinsko potniško letalo naj bi sestrelili Iranci.

Ukrajinsko potniško letalo je strmoglavilo v sredo zjutraj kmalu po vzletu s teheranskega letališča na poti proti Kijevu. To se je zgodilo nekaj ur zatem, ko je Iran z več kot 20 balističnimi izstrelki napadel vojaški bazi v Iraku. Ta napad je bil odgovor na ameriško usmrtitev generala Kasema Solejmanija pretekli petek v Bagdadu. 

Neimenovani viri Pentagona so v četrtek ugibali, da je šlo za sestrelitev, pozneje je to povedal tudi kanadski premier Justin Trudeau, za njim pa še britanski premier Boris Johnson. "Sedaj je na voljo veliko dokazov, da je letalo sestrelila iranska raketa zemlja-zrak," je v Londonu dejal Johnson. Umrlo je vseh 176 ljudi na krovu letala, med njimi večinoma Irancev, poleg njih pa med drugim tudi 63 Kanadčanov. 

Iran trdi, da gre za laži

Flightradar24.com
Iz podatkov je razvidno, da je letalo vzletelo eno uro kasneje od načrtovanega vzleta.

Iran na drugi strani odločno zanika, da so za strmoglavljenje krive rakete. Ameriške obtožbe, ki so jim pozneje pritrdile tudi kanadske in britanske oblasti, so označili za »veliko laž.«

Tiskovni predstavnik iranske vlade Ali Rabiei je ZDA obtožil širjenja lažnih informacij. "Nihče ne bo prevzel odgovornosti za tako veliko laž, ko bo jasno, da so trditve lažnive. Žal psihološka vojna ameriške vlade in tistih, ki jo namerno ali nenamerno podpirajo, tragedijo, ki so jo doživele družine, še poglabljajo in jo s temi zmotnimi sklepi izrabljajo za dosego določenih ciljev," je dejal v izjavi za javnost.

Danes je znova spregovoril tudi vodja iranske uprave za civilno letalstvo Ali Abedzadeh, ki je ponovno poudaril, da letalo ni strmoglavilo, ker bi bilo sestreljeno. "Kar lahko z gotovostjo trdimo, je to, da letala ni zadela raketa. Kot sem dejal že včeraj, je letalo več kot minuto in pol gorelo, podatki o lokaciji pa dokazujejo, da se je pilot poskušal vrniti.Eden od iranskih uradnikov je medtem danes za BBC pojasnil, da obstaja dokumentacija, ki dokazuje, da je imelo letalo pred vzletom "mehanske težave". Tako naj ne bi primerno za let, a naj ukrajinska letalska družba opozoril ne bi upoštevala. Letalo naj bi tako kljub rdeči luči vzletelo z enourno zamudo. »Za preiskavo nesreče je bilo ustanovljenih dvanajst skupin strokovnjakov, da bi prišli do končnega zaključka, je treba zbrati vse informacije. Zaenkrat lahko rečem, da letala ni zadela raketa, poiskati moramo vzrok požara,« je na današnji novinarski konferenci v Teheranu še pojasnil Abedzadeh.

Profimedia
Raketa naj bi priletela iz ruskega sistema zračne obrambe tor.

Pristnost še preverjajo

Poškodovani črni skrinjici z ukrajinskega letala bodo "odprli" danes, je sporočila iranska tiskovna agencija IRNA. Podrobnejših pojasnil o tem, kdo bo analiziral podatke, niso podali.

Videoposnetek, ki sta ga objavila New York Times in CNN, prikazuje svetlobno točko, ki se hitro premika, nato pa pride do eksplozije, nakar se svetla točka premika v drugo smer. Kot so pojasnili pri CNN, pristnosti posnetka še niso potrdili, a so posameznika, ki jim je posnetek poslal, že prosili za dodatna pojasnila o avtorju oziroma izvoru posnetka. Dodajajo sicer, da so zgradbe videti podobne tistim v soseski Parand, predmestju Teherana, v bližini katerega je strmoglavilo ukrajinsko letalo. Iran je uvodoma zanikal možnost sestrelitve in ugibal o mehanski okvari. Preiskovalci iranske organizacije za zračni promet sicer doslej še niso podali nobene razlage. 

Ameriški mediji so pred tem poročali, da so satelitski, radarski in elektronski podatki pokazali tragično napako. Analitiki so poudarili, da je na fotografijah trupa letala videti luknje, ki so jih povzročili delci rakete, ki jo je razneslo tik ob letalu. Podobno so bile videti posledice na razbitinah letala na letu MH17. Gre za letalo družbe Malaysian Airlines, ki ga je leta 2014 nad vzhodno Ukrajino sestrelila raketa zemlja-zrak. 

Ruska raketa

Neimenovani uradniki Pentagona so ameriškim medijem povedali, da do četrtka ni bilo veliko časa za analizo padca letala, vendar pa postaja vse bolj jasno, da ga je zadela iranska protiletalska raketa. Uradniki niso razložili, kaj natančno jih je pripeljalo do takšnega sklepa, so pa navedli, da imajo v regiji zmogljivosti, kot so sateliti in drugi senzorji, med drugim pa lahko ujamejo tudi komunikacije. Sumijo na raketo ruskega sistema zračne obrambe tor, ki ga je Iran dobil od Rusije leta 2007. Eden od uradnikov pravi, da naj bi šlo za raketo SA-15 Gauntlet, kot Nato imenuje rakete tega ruskega protiraketnega sistema.

Ameriška Zvezna uprava za zračni promet je pred padcem ukrajinskega letala izdala prepoved poletov vsem ameriškim civilnim letalom nad Iranom, Irakom in širšo regijo, ker lahko pride do napačne identifikacije civilnih letal oziroma da se jih zamenja za vojaška.