Letalska tragedija v Iranu

Pentagon: ukrajinsko letalo so »pomotoma« sestrelili Iranci

S.R.
9. 1. 2020, 19.30
Posodobljeno: 10. 1. 2020, 14.37
Deli članek:

V Pentagonu so prepričani, da so letalo ukrajinske letalske družbe International Airlines pomotoma sestrelili sami Iranci, poročajo ameriški mediji.

Reuters
Razbitine ukrajinskega letala.

Letalo boeing 737-800, ki je včeraj strmoglavilo po vzletu z letališča Imam Homeini v Teheranu, naj bi sestrelila v Rusiji izdelana protiletalska raketa Tor zemlja-zrak, so prepričane ameriške oblasti. Po poročanju ameriških medijev so neimenovani viri iz Pentagona potrdili, da so ameriške obveščevalne službe zaznale, da se je na letalo odzval radarski sistem, satelitski posnetki pa da so ujeli več infrardečih »odsevov,« ki naj bi bili posledica izstrelitve dveh raket in eksplozije. Iranci naj bi tako letalo sestrelili »pomotoma,« še menijo viri. 

Do enakih zaključkov naj bi prišli tudi na britanskem ministrstvu za obrambo, da gre za »kredibilno« teorijo pa so po poročanju CNN potrdili tudi evropski varnostni organi. »Vse kaže, da je šlo za pomoto,« je za Independent dejal vir iz britanske vlade. Pozneje je v izjavi za javnost trditve dodatno podkrepil kanadski premier Justin Trudeau, ki je dejal, da tudi Kanada razpolaga z oveščevalnimi podatki, da je ukrajinsko letalo sestrelila raketa zemlja-zrak.

Iran krivdo zavrača

Iran se je na ameriške obtožbe odzval z nasprotnimi dejstvi. »Če raketa ali izstrelek zadane letalo, bo to začelo prosto padati,« je za CNN dejal vodja iranske uprave za civilno letalstvo Ali Abedzadeh. Pojasnil je še, da je letalo po vzletu letelo še pet minut, nato se je pilot želel vrniti na letališče, a mu to ni uspelo. »Kako lahko letalo zadane raketa ali izstrelek, pilot pa ga nato poskuša obrniti nazaj proti letališču?« se je vprašal Abedzadeh.

Iranske oblasti so navedbe ameriških medijev zanikale, češ da nimajo smisla. »Več notranjih in mednarodnih letov je bilo ob istem času na poti prek iranskega zračnega prostora na enaki višini 2440 metrov,« je po poročanju STA zapisalo iransko ministrstvo za promet. »Ta zgodba, da bi raketa zadela letalo, ne more biti resnična,« so poudarili.

Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je za danes razglasil dan žalovanja.

Po spletu sicer krožijo posnetki ostankov ruske rakete Tor, ki naj bi nastali na kraju nesreče, a pristnost teh posnetkov še ni bila potrjena. Iran je 29 teh raket od Moskve prejel z orožarskim poslom leta 2007, še poroča Independent. Da je bilo letalo sestreljeno, po navedbah ukrajinskega strokovnjaka za varnost kot eno »glavnih delovnih teorij« obravnavajo tudi oblasti v Kijevu. V včerajšnji tragediji, ki se je pripetila le nekaj ur po tem, ko je Iran na dve ameriški vojaški oporišči v Iraku poslal rakete, je sicer umrlo vseh 167 potnikov in 9 članov posadke. Po objavi novice, da naj bi bile za tragedijo krive oblasti v Teheranu, se je znova začela dvigovati vrednost delnic ameriške družbe Boeing.

Profimedia
Ukrajinske žrtve letalske nesreče.

Kaj bodo povedale črne skrinjice?

Iran je včeraj zavrnil možnost, da bi Boeingu ali ameriškim oblastem predal obe črni skrinjici, ki so ju našli na kraju nesreče. V skladu z mednarodnimi predpisi na področju civilnega letalstva
ima Iran seveda vso pravico, da vodi preiskavo nesreče, a v tem procesu običajno sodeluje tudi
proizvajalec letala. Abedzadeh pa je danes za CNN dejal, da bo država pri analizi črnih skrinjic morda potrebovala zunanjo pomoč, saj naj bi bili ti poškodovani. »Na splošno Iran ima znanje za dekodiranje črne skrinjice. To vedo vsi, a je črna skrinjica ukrajinskega boeinga 737 poškodovana. V Teheran so danes prispeli ukrajinski strokovnjaki za letalstvo. Z njimi smo se sestali. Jutri bodo začeli oni dekodirati podatke,« je pojasnil. Dodal je še, da če razpoložljiva tehnologija ne bo zadoščala, bodo skrinjici predali strokovnjakom iz Francije ali Kanade, rezultati pa bodo svetu znani.