svinčev acetat in živo srebro

Pojedel sendvič, se zastrupil in štiri leta preživel v komi, zdaj je umrl

S.R.
10. 1. 2020, 06.56
Posodobljeno: 10. 1. 2020, 09.18
Deli članek:

26-letni Nemec, ki je skoraj štiri leta preživel v komi, potem ko ga je zastrupil sodelavec, je za vedno zatisnil oči.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zaradi zastrupitve s svinčevim acetatom in živim srebrom, s katerima mu je sendviče potrosil sodelavec, je utrpel hude poškodbe možganov in pristal v komi. Ni pa bil edina žrtev 57-letnega Klausa O., ki ga je nemško sodišče marca lani spoznalo za krivega treh poskusov umora in ga obsodilo na dosmrtni zapor. Klaus je poskušal zastrupiti še dva sodelavca, a sta jo na srečo oba odnesla zgolj s poškodbami ledvic. 

Tožilec Veit Walter je včeraj že napovedal, da zdaj, po smrti 26-letnega mladeniča, Klausa čaka novo sojenje. Da je žrtev po štirih letih kome dejansko umrla, je danes potrdilo tudi sodišče v Bielefeldu. 

Ujeli so ga šele čez nekaj let

Klausu so sicer na prste stopili šele leta 2018, ko je v kraju Schloss Holte-Stukenbrock na severozahodu Nemčijeeden od zaposlenih v podjetju, v katerem izdelujejo kovinsko okovje, na svoji malici opazil bel prašek. Po tem incidentu so v podjetju namestili varnostne kamere, te pa so Klausa ujele pri »delu,« ko je nekaj trosil po sendvičih. Analiza je pokazala, da gre za svinčev acetat in živo srebro, snovi, ki sta skoraj brez okusa, ki pa povzročata hude poškodbe notranjih organov.

Policija je pozneje obe snovi našla tudi na njegovem domu, kjer je skladiščil še kadmij. Ni trajalo dolgo, da so ga povezali s starejšim primerom zdaj pokojnega 26-letnega fanta, ki je bil takrat njegov sodelavec. Eden od psihologov, ki je pričal na lanskem sojenju, je dejal, da je bil Klaus »podoben raziskovalcu, ki je poskušal ugotoviti, kako različne snovi učinkujejo na zajce.«