Odškodnina plačana

Hrvaški ribič iz morja potegnil skrivnostno napravo in jo predal Američanom

R.T.
9. 1. 2020, 10.22
Posodobljeno: 9. 1. 2020, 14.39
Deli članek:

Hrvaški ribiči so v morju med Mljetom in otočkom Sveti Andrija našli nenavadno bojo z verigami in utežmi.

Vesselfinder / Screenshot
Gibanje ladje USNS Bruce Heezen.

»Nima oznake, je oranžne barve, velikosti kakšnih 130 centimetrov premera in tehta 100 kilogramov,« je za Morski.hr povedal ribič Darko Kunac Bigava in dodal, da je boja opremljena tudi z elektronsko opremo. Zanima ga predvsem, kdo jo je pustil na globini okoli 140 metrov, saj jim je strgala mrežo in povzročila za okoli 2680 evrov škode (20.000 kun).

Po objavi fotografij na spletu so se pojavila ugibanja, kdo je pustil bojo v morju. Na boji so napisi »T2-2« in »DHL«, z manjšimi črkami pa je zapisano »DHL HR ZAG – RJK«. Oznaka DHL potrjuje, da je šlo za dostavo iz Zagreba proti Reki 20. novembra 2019.

Nekdanji uslužbenec Hrvaške vojne mornarice (HRM) je za Morski.hr dejal, da gre najverjetneje za merilni instrument ali napravo za komunikacijo s podmornicami ali potapljači, dvomi pa, da so jo v vodo spustili namenoma.

Bralci spletnega portala Morski.hr so najdbo povezali z ladjo ameriške mornarice USNS Bruce Heezen, ki je bila na popravilu v reškem pristanišču. Ta oceanografska raziskovalna ladja je po remontu konec minulega tedna plula po Jadranskem morju, v bližini Mljete pa je ubrala nekoliko nenavadno, cikcakasto pot.

Danes se je izkazalo, da "skrivnostna naprava" res pripada ameriški mornarici. Ribič Kunac Bigava se je namreč srečal z Američani z ladje USNS Bruce Heezen. Ti so prevzeli napravo in mu plačali primerno odškodnino za storjeno škodo. Niso pa mu povedali, kaj točno je ta naprava.