Glasen pok, slišen daleč naokoli

FOTO: Zdaj je znano, kaj je tako močno počilo, da se je "zatresla gora"

J.P.
9. 1. 2020, 10.14
Posodobljeno: 9. 1. 2020, 11.24
Deli članek:

"Z nespametnim ravnanjem je povzročil materialno škodo in vznemirjanje javnosti, k sreči pa ni bil nihče poškodovan," so zapisali na novomeški policijski upravi.

Foto: PU Novo mest
Detonacijo so slišali vse od Mokronoga do Škocjana.

V soboto okoli pol enajste ure zvečer je v naselju Vrh pri Boštanju završalo. Prebivalce je pretresla močna detonacija, ki so jo slišali tudi v deset kilometrov oddaljenih krajih, vse od Mokronoga do Škocjana. Poročali so o močnem poku in tresenju šip.

Foto: PU Novo mest
Detonacijo so slišali vse od Mokronoga do Škocjana.

Prebit zvočni zid, potres?

Policisti so pri Kontroli zračnega prometa Slovenije in Slovenski vojski preverili, če ni bil pok morda posledica prebitja zvočnega zidu, kot so namigovali nekateri. Kot se je izkazalo, temu ni bilo tako. Izključili so tudi možnost potresa. Tistega dne je okoli pol devete ure zvečer sicer bilzabeležen zmerni potresni sunek v jugovzhodnem delu Slovenije, a so potres čutili le prebivalci Bele krajine. "Na številko policije 113 in številko za pomoč v sili 112 nismo prejeli nobenih klicev o morebitnih poškodbah ljudi, živali ali premoženja, ki bi bile lahko povezane z omenjenim primerom," so sporočili z novomeške policijske uprave.

Foto: PU Novo mest
Detonacijo so slišali vse od Mokronoga do Škocjana.

Med vinogradi

Policisti so v ponedeljek izven naselja Vrh pri Boštanju med vinogradi našli mesto, kjer je prišlo do detonacije neznane eksplozivne naprave. Na površini okoli pet kvadratnih metrov so bili vidni znaki delovanja eksplozije (ožgana zemlja in trava), prav tako v okolici (poškodbe stebrov vinograda). Obvestili so dežurnega preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca. Komisija sektorja kriminalistične policije je v sodelovanju s sevniškimi policisti in bombnim tehnikom specialne enote policije opravila ogled. Udarni val eksplozije je poleg vinograda poškodoval tudi vrata in razbil stekla bližnjega vikenda.

Foto: PU Novo mest
Detonacijo so slišali vse od Mokronoga do Škocjana.

V torek dopoldne so kriminalisti, policisti, vodnik službenega psa s psom ter bombni tehniki opravili hišne preiskave pri 35-letnemu osumljencu, ki so ga prijeli v ponedeljek pozno popoldne in ga pridržali. "Pri ogledu kraja in hišnih preiskavah so zasegli električne vodnike in transformator (kar naj bi služilo kot pripomoček za električni sprožilec) ter še nekaj snovi, ki jih bodo poslali v nadaljnje preiskave v nacionalni forenzični laboratorij. Po prvih ugotovitvah kaže, da je 35-letnik tako močno detonacijo, ki je poškodovala bližnji objekt in so jo občutili ali zaznali razdalji deset kilometrov od kraja, povzročil z večjo količino kalcijevega karbida (snov, ki v kombinaciji z vodo tvori vnetljiv in eksploziven plin acetilen)," so še sporočili.

Foto: PU Novo mest
Detonacijo so slišali vse od Mokronoga do Škocjana.

Splošna nevarnost

Za 35-letnika bodo napisali kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti po 1. odstavku 314. člena kazenskega zakonika je predvidena kazen zapora do 5 let. "Z nespametnim ravnanjem je povzročil materialno škodo in vznemirjanje javnosti, k sreči pa ni bil nihče poškodovan," so še zapisali na novomeški policijski upravi.