Turistična patrulja v občini Mokronog - Trebelno

Po Mokronogu in Trebelnem v družbi župana in domačinov

Zoran Franc
9. 1. 2020, 08.50
Posodobljeno: 9. 1. 2020, 10.49
Deli članek:

V tokratni Turistični patrulji smo obiskali občino Mokronog - Trebelno. Tja smo napotili Kamila Abdula iz Češke, s seboj je povabil kolega Samuela iz Slovaške.

Osebni arhiv
V občinski pisarni so jima zaposleni veliko povedali o kraju, spoznala pa sta tudi župana Antona Mavra.

Kamil Abdul pove, da je pri nas na študijski izmenjavi vse od oktobra. Študira na filozofski fakulteti v Ljubljani in pravi, da so njegovi slovenski kolegi in prijatelji zelo prijazni, odprti, pozitivni ter zmeraj pripravljeni priskočiti na pomoč. Slovenijo opiše kot lepo deželo z bogato tradicijo in pri nas se dobro počuti.

Občinska pisarna

Na pot do Mokronoga sta se Kamil Abdul in Samuel odpravila minuli petek z vlakom. Ko sta prispela, ju je čakala še 20-minutna hoja do samega mesta. Zaradi novega leta in praznikov sta imela precej težav z javnim prevozom. Domačini so jima prijazno pojasnili, da je javni prevoz nekoliko okrnjen zaradi počitnic in minulih praznikov, sicer pa jima priporočajo obisk spomladi ali poleti, ko lahko za raziskovanje okoliških krajev izkoristita kolo.

arhiv
Plusi in minusi kraja Mokronog - Trebelno.

Kamil Abdul pove, da je nekaj informacij o kraju poskušal najti na spletu, a je spletna stran zgolj v slovenščini in ponuja le malo koristnih podatkov za turiste. Tako sta se Kamil in Samuel odločila, da več informacij poiščeta v turističnoinformacijskem centru (Tic). A tega po dvajsetih minutah nista našla, zato sta zavila na občinski urad. »Vprašala sva, kje najdeva informacijsko pisarno, pa so nama povedali, da te nimajo. A so se zaposleni, ki so bili izjemno prijazni, kar sami angažirali in nama veliko povedali o okolici, zgodovini kraja in zanimivostih. Namignili so nama tudi, kaj obiskati in si ogledati, kje pokusiti dobro hrano, po dobri kavi, ki so nama jo postregli, pa so nama omogočili še klepet in fotografiranje z županom. Zanimiva izkušnja,« priznava Kamil. Po obisku informacijske pisarne sta se odpravila na sprehod po mestu. Ogledala sta si Cerkev Žalostne Matere Božje in se sprehodila skozi mestece, nato pa zavila v gostilno Deu. »To gostišče toplo priporočava, saj strežejo zelo okusno lokalno hrano pa tudi lokalno vino. Osebje je zelo prijazno in dobro govori angleško,« poudarita.

V družbi domačinov

Po kosilu ju je gospa, ki je zaposlena v občinski pisarni, odpeljala v Trebnje, kjer sta bila dogovorjena za prevzem ključev koče, v kateri sta bivala. Ta je nekaj kilometrov oddaljena od središča kraja. Prijazni lastnik je Kamila in Samuela sam odpeljal tja, jima razkazal kočo in kraj ter jima ponudil tudi prevoz nazaj do mesta. Odločila sta se, da ostaneta v hiši. Lastnik se je pridružil skupini prijateljev v sosednji hiši, Kamila in Samuela pa povabil zraven. In družba je fanta hitro sprejela.

arhiv
V družbi veselih in gostoljubnih domačinov sta preživela prvi večer.

»Ponudili so nama domače vino, kruh, salame in sir. Priznati moram, da je bilo odlično. Predvsem zanimiv je bil pogovor, saj smo govorili mešanico češkega, slovaškega in slovenskega jezika. Večer smo tako preživeli ob zanimivi moški debati, ki se je na koncu prelevila v petje. Zgodaj zvečer sva se vrnila v kočo, še malo klepetala, nato pa legla k počitku, saj sva bila zjutraj dogovorjena z županom. Ta je prišel ob dogovorjeni uri in naju odpeljal do svojega doma, kjer smo skupaj z njim in njegovim prijateljem popili kavo, nato pa se odpravili na ogled okoliških krajev. Najprej smo odšli na Trebelno, kjer smo zajtrkovali, nato pa smo pot nadaljevali do kostnice, ki je v bližini Cerkve svetega Petra. Izjemno. Župan je ob tem povedal, da so v Sloveniji zgolj tri kostnice. Tale je skupaj s cerkvijo trenutno v obnovi, ki se bo predvidoma končala prihodnje leto,« razlaga Kamil.

Čudovit razgled in neokrnjena narava

»Nato smo se odpravili na Posestvo Pule, ki velja za prestižno sprostitveno letovišče s čudovitim razgledom in vrtovi. To je bila najina zadnja točka izleta, saj sva se morala vrniti na železniško postajo in ujeti zadnji vlak do Ljubljane. Sprehod s Trebelnega do Trebnjega je bil čudovit in lahko rečem, da je bil to vrhunec najinega dvodnevnega izleta, saj sva uživala v čudovitih razgledih in neokrnjeni naravi,« pove Kamil.

arhiv
Razgled, ki se ponuja nad mestom.

Zahvala

»Če zgolj na kratko povzamem celotno potovanje, lahko povem, da sva bila zelo zadovoljna s prijaznostjo domačinov, ki sva jih srečala. Lokalni prevoz je res šibka točka, zato predlagava, da se na izlet raje odpravite z avtom ali celo s kolesom. To precej olajša potovanje. Zato gre zares velika zahvala tudi vsem tistim, ki so nama pomagali, da sva lahko prišla do krajev, ki jih sicer ne bi mogla videti. Narava je čudovita in čas tukaj teče precej počasneje. Ti kraji so idealni za odklop in sprostitev. Še enkrat hvala vsem iz Mokronoga in s Trebelnega, ki so nama na široko odprli vrata svojih domov. Vaše gostoljubje je izjemno in upam, da boste takšno dobrodošlico doživeli tudi, ko boste obiskali najini državi,« zaključi Kamil Abdul.