Ameriški vojaki označeni za teroriste

Med pogrebnim sprevodom likvidiranega iranskega generala panika: poteptali so najmanj 32 ljudi

G.G./STA
7. 1. 2020, 10.56
Posodobljeno: 7. 1. 2020, 13.05
Deli članek:

Med ogromno množico ljudi, ki so se udeležili pogrebnega sprevoda umorjenega iranskega generala Kasema Solejmanija, je nastala panika.

Reuters
Nepregledno morje ljudi na pogrebnem sprevodu v Kermanu.

Pogrebni sprevod je potekal skozi središče Kermale, rojstnega mesta Solejmanija. V nekem trenutku je v gneči nekdo padel, nastala je panika, in sprožila stampedo, v katerem je po poročanju iranske državne televizije umrlo najmanj 32 ljudi, več kot 190 pa je poškodovanih. Pogreb so preložili.

Osrednje žalne slovesnosti za poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde so bile v ponedeljek v Teheranu, udeležilo se jih je več milijonov ljudi. Velika je bila tudi udeležba na slovesnostih v iranskih mestih Kom, Mašhad in Ahvaz.

Solejmani je bil minuli petek ubit v ameriškem letalskem napadu v Bagdadu. ZDA so napad utemeljile s tem, da naj bi general načrtoval obsežne napade na ameriške državljane.

Več sredstev za elitno enoto iranske revolucionarne garde

Iranski parlament je danes elitni enoti iranske revolucionarne garde Al Kuds povečal sredstva za 200 milijonov evrov. Poleg tega so iranski poslanci vse ameriške vojake označili za teroriste.

Slovenski vojaki ostajajo v Iraku

Slovenski vojaki, ki v Iraku delujejo v okviru kontingenta pod vodstvom Nemčije, ostajajo v bazi v Erbilu na Severu Iraka, so po odločitvi Nemčije, da bo iz Bagdada začasno umaknila del svojih enot, potrdili na ministrstvu za obrambo.

Vsi slovenski vojaki se trenutno nahajajo v bazi v Erbilu na severu Iraka, poudarjajo na obrambnem ministrstvu. Razmere v Iraku vseskozi budno spremljajo, odločitve bodo sprejemali glede na razvoj dogodkov, so potrdili.