Benjamin Netanjahu

Izraelskemu premierju "ušla" velika skrivnost: potrdil, ga Izrael ima?

J.P.
7. 1. 2020, 09.52
Posodobljeno: 7. 1. 2020, 10.06
Deli članek:

Namerno ali nenamerno?

Profimedia
Izraelski premier Benjamin Netanjahu

Izrael ni nikoli potrdil niti zanikal, da ima jedrsko orožje. Že več desetletij v zvezi s tem ohranja politiko namerne dvoumnosti, ki pa jo je v nedeljo v Atenah, kot se zdi, nenamerno prekršil kar sam izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Plinovod naj bi tekel od Izraela do Cipra, nato do Krete ter celinske Grčije. Od tam pa bi plinovod lahko pot nadaljeval še do Italije. Ta 2000 kilometrov dolgi plinovod bi lahko začel obratovati leta 2025. Ocenjujejo, da naj bi vrednost projekta znašala več kot šest milijard evrov. Projekt podpirata tako ZDA kot EU. Plinovodu pa nasprotuje Turčija, ki zatrjuje, da ne bo dovolila tovrstnih projektov v Sredozemlju, razen, če bo pri njih sodelovala.

Beseda je tekla o sporazumu za izgradnjo načrtovanega plinovoda v Sredozemlju, ki so ga podpisali voditelji Cipra, Grčije in Izraela, ko je izustil, da je ta projekt še posebej pomemben, "saj Izrael spreminjamo v jedrsko silo". Hitro se je popravil in "jedrsko" spremenil v "energetsko", zastal in nadaljeval s komentarji ta temo plinovoda. Izraelskemu premierju se je napaka zgodila ravno v času, ko se odnosi med Združenimi državami Amerike, zaveznico Izraela, in nič kaj prijateljskega Irana zaostrujejo, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump ukazal zračni napad na bagdadskem mednarodnem letališču, v katerem je bil ubit poveljnik elitnih enot iranske Revolucionarne garde al Kuds general Kasem Solejmani. Netanjahu je napad, ki je razsrdil bližnji vzhod, pozdravil.

Imuniteta

Netanjahu se trenutno bori za svoje politično preživetje, saj ne njegovemu Likudu ne Modri in Beli strani tudi po septembrskih volitvah ni uspelo sestaviti vlade. Premier je bil sicer novembra uradno obtožen podkupovanja, poneverb in zlorabe zaupanja. Netanjahu vse obtožbe zavrača in jih označuje za poskus državnega udara. V sredo je v parlament vložil zahtevo za imuniteto. S tem se bo po pričakovanjih za več mesecev zamaknil začetek sodnega postopka, saj poslanci o Netanjahujevi imuniteti verjetno ne bodo glasovali pred parlamentarnimi volitvami 2. marca, ki bodo že tretje volitve v Izraelu v manj kot letu dni.

Niso podpisali

Mednarodnemu pritisku navkljub Izrael ni podpisal pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. O jedrski zmožnostih Izraela je spregovoril nekdanji jedrski znanstvenik Mordechai Vanunu, ki je leta 1986 razkril podrobnosti v zvezi z izraelskim jedrskim programom. Pozneje so ga ugrabili pripadniki izraelske obveščevalne službe Mossad in ga privedli v Izrael, kjer so ga zaradi izdaje in vohunjenja obsodili na 18 let zapora.